Kotrč kadeřavý - Sparassis crispa - Kučierka veĺká aneb není to jinak?

13. ledna 2009 v 13:09 | Jak často nacházíte ty velké exempláře? |  - - k. kadeřavý
Ahoj houbaři! O této houbě toho moc nevím. Nechcete někdo sem napsat nějský zajímavý text o této plodnici?
Je tady takový problém, tak prosím poraďte. Ve staré literatuře se píše, že plodnice dlouho udržíme svěží v misce s trochou vody a nejlépe ve sklepě v chladu. Následně se po několik dní dá plodnice krájet pro potřebu v kuchyni. Já jsem se tímto řídil a nedopadl jsem dobře. Chyba asi byla v tom, že plodnice byly nádherné, velké, a proto nebyly pravděpodobně nejmladší....

A je zde další otázka pro gurmány a výtečné kuchaře. Co myslíte, dělá chuť drštkové polévky z kotrče -která je bezesporu vynikající - samotná houba nebo koření???

(JUDr. Aleš Vít) - Pokud jde o onu "falešnou dršťkovku" z kotrče, je považovaná za výbornou, míněno houbovou delikatesu. Obecně vnímáme nejrůznější chuti, každý jinak intenzivně. Jsme zvyklí chuti k něčemu přirovnávat, pokud je nedovedeme jinak definovat. A stejné je to u pachů a vůní, to je vzájemný jev. Od hub je tedy odvozena chuť houbová. Je to rovněž cosi neuchopitelného, ale všem dobře známého a zažitého. Základní houbová chuť vykazuje i mnohé odchylky a jednou takovou vyniká právě kotrč. Má navíc masovo-kořeněnou chuť a vůni, známou z dochucovacích prostředků, příkladem může být polévkové koření, známé Maggi. Houba sama o sobě, tak předává polévce tyto vlastnosti. Navíc je na skus příjemně křupavá, což mnohým milovníkům hub v kuchyni rovněž vyhovuje. Na místě je teď s trochou nadsázky otázka, zda kotrč připomíná svou chutí a vůní masová a kořeněná dochucovadla? Nebo naopak, tato dochucovadla připomínají chuť a vůni kotrče?

!!! Ještě drobnost. Houby obecně není třeba mnoho solit ani jinak výrazně dochucovat, aby se v nich neubíjelo právě to, co kulinářsky houby dělá houbami. Na tuto problematiku je vícero možných pohledů a hodnocení. !!!

(Václav Burle) - Jsem přesvědčen, že přechvalovat dršťkovou polévku z kotrče kadeřavého není opodstatněné. On kotrč nemá tak výraznou chuť, aby jí mohl této polévce vůbec předat. Vždyť je známo, že ani pravé masové dršťky nemají žádný odér. Snad pouze při jejich vaření, kdy děsně páchnou. V obou případech dršťkovou polévku dělá jen to koření, které veškerou vůni, chuť, kotrče kadeřavého, ale i pravých dršek, přehluší. Máte snad jiný názor?

Poznámka: Na místě, kde se kotrč našel, lze s velkou pravděpodobností počítat, že se tam za rok najde nanovo. Podmínkou ale je, plodnici opatrně vyjmout ze země. Nejlépe vykroutit.
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Nuny | E-mail | 13. ledna 2009 v 14:59 | Reagovat

Bohužel jen to koření. Dršťky nenahradí. Je to jen náhražka pro ty, co dršťky nesnáší.

2 kvetnatec | E-mail | 13. ledna 2009 v 21:14 | Reagovat

Osobně mám raději drštkovou z masáků,a nemá chybu a je hotová raz dva. Kotrče většinou rozdám a všichni mě za to moc děkujou.Jednou jedinkrát jsem našel kotrč Němcův ale tenkrát ještě nefotil, což je škoda.

3 Burle | E-mail | Web | 25. srpna 2009 v 10:50 | Reagovat

Zde na blogu již fotografie a text - kotč Němcův!

4 silniční doprava v čr | E-mail | Web | 9. července 2012 v 17:35 | Reagovat

Moc dobrý. Těším se na další

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama