Pýchavka obecná - Lycoperdon perlatum

4. října 2009 v 22:57 | Pan Smotlacha starší měl o pýchavce obecné jasno a co vy? ... |  Břichatkovité
Když jsem byl úplně malý kluk, to byly úplně jiné časy, tak jsem chodil s mamkou po lese a učil se znát nejen houby. Do dneška si vzpomínám na její vyprávění o pýchavce obecné. Jednoznačně jí řadila mezi nejvýznamnější plodnice pro přípravu v kuchyni. Když byl její čas, tak jí všude ve hvozdu bylo plno. Tato důležitá houba měla ještě jednou obrovskou výhodu. Ani tenkrát, v polovině minulého století, tak jako i dnes, jí téměř nikdo nesbíral. Je to škoda pro každého z nás, a jak říkával pan ing. M. Smotlacha, i pro národní hospodářství.
Pýchavka obecná - jak výstižný název ta obecná - se objevuje nejen v lesích všeho druhů, ale i na pastvinách, sadech, loukách, v křovinách. Zejména na travnatých plochách. Najdeme jí i na tlejících pařezech, kmenech, jak je vidět na zde vloženém snímku. Její čas nastává začátkem léta a trvá do pozdního podzimu. Jedlá. Mnozí houbaři odstraňují před vložením do košíku ostny, aby jim nezaneřádily ostatní plodnice. Sběr pýchavek je milý, neboť se vyskytují v obrovských množstvích. Důležité je, že je nelze zaměnit s žádnou jedovatou houbou. Všechny druhy pýchavek jseou jedlé. V dávných dobách byla považována za jednu z nejlahodnějších hub. A zde opět připomeňme pana Smotlachu. "Je to obrovská narodohospodářská škoda, neboť ohromné množství výborné potraviny přichází tak nazmar." Je však nutno dát pozor, aby byly plodnice čerstvé. Pýchavka je sice málo aromatická, ale o to jí můžeme do pokrmu pužít více.

Pýchavce obecné je podobná nejedlá pýchavka horská, která je ale nahnědlá a zejména mladé plodnice nepříjemně páchnou.

Když plodnice pýchavky obecne uschne, uvnitř plodnice se vytvoří žlutohnědý prach, který obsahuje nesmírné množství výtrusů. Vždyť i vaše pacholata na takové krasotinky dupají a sledují dýmové výbuchy. Výtrusy se dostávají ven otvorem na temeni. Spodní část plodnice výtrusy nemá.

Pýchavce obecné je hodně podobná i pýchavka palicovitá, která je rovněž jedlá. Naprostou většinu tohoto druhu můžeme bez problémů a s chutí použít v kuchyni. Naučme se pýchavky znát. Zejména při nedostatku jiných hub nám budou přijemným osvěžením v kuchyni. Někde jsem slyšel, že pýchavky se dají dobře sušit. A zde je další otázka k zamyšlení. Někteří mykologové tvrdí, že se suší snadno, druzí pak, že se sušit nemá. Máte s tím někdo prosím nějakou zkušenost. Vložte svůj příspěvek zde do komentářů. Děkuji.

V každém případě se s pýchavkou obecnou dá v přírodě přežít!!! /Musím i zde vyzkoušet, co bude s mým zažíváním, když jí zasyrova spořádám větší množství./


Záhada hodná zamyšlení

V knihách o houbách, v atlasech, klíčích, bývá často uváděn symbol, který má informovat houbaře, zejména pak kuchařky a kuchaře, o kvalitě plodnice při jejím využití v kuchyni. To se zrovná týká i pýchavky obecné, která se v literatuře jednou uvádí jako velice chutná a jindy je řazena mezi většinu i téměř nejedlých hub. Kde je tedy pravda?

Vysvětlení je jednoduché! Samozřejmě to neznamená, že je to něco špatného, nemorálního... Na trhu je obrovské množství knih o houbách, houbaření. Když si publikace pozorně přečtete, tak zjistíte, že informace jsou všude stejné, hodně si podobné. Pouze se jedná o jiný slovosled a synonyma. To se týká i kvality, použití hub v kuchyni. Domnívám se, že ty symboly kvality se stále opisují dokola a to od vzniku literatury o houbách. Příkladem může být v naší oblasti chvála na houby hřibovité. V jiných krajinách však dávají přednost úplně jiným houbám. Například viz zde na blogu článek - ryzec peprný. Domnívám se, že by se tyto symboly měly nově přeřadit, rozšířit, ubrat. Jak vlastně hodnotitel určí, která houba je nechutná, chutná, chutnější a ještě nejchutnější. Čert aby se v tom vyznal. Dovolím si tvrdit, že se to stanovit nedá, pouze je možné chuť a využití hub doporučit. Nebo je to jinak? Mýlím se?

Já třeba po stránce chuti nejvíce miluji opeňku měnlivou jako omáčku pod maso, lišku obecnou na kyselo, syrovou mladou hlívu, která chutná lehounce po ředkvičce a dokonce hlívu usušenou na kmeni, jejíž chuť je srovnatelná s oříšky. Delikatesem je i čirůvka májovka s trochou, zdůrazňuji s trochou vajíčka a to samozřejmě na másle. Bílou omáčku z ní jistě není třeba představovat. To samé s liškou. Jak rád nacházím ty ještě uzavřené bedly a potom v úpravě řízek. Nejchutnější bílá omáčka je z růžovek. Navíc proto, že zde neplavou žádná vlákýnka, spory.

Nyní má slovo pan ing. M. Smotlacha

"Pýchavka obecná je dosud nedoceněnou houbou pro kuchyň. Psáno v roce 1961./ S porovnáním s jinými houbami je velmi výživná, příjemné a jemné chuti. Sbírají se jen mladé plodničky, uvnitř jasně bílé, plné a křehké. Zmačkneme-li je, musí si podržet tvar. Snadno uvnitř žloutnou, hnědnou a konečně měknou. V tomto stavu již nejsou poživatelné. Mladé jsou výborné do polévek a do houbových směsí. I v octě zlepšují chuť směsí."

Poznámka: V souvislosti s pýchavkou obecnou se naučme znát i pýchavku hruškovitou, která jako jediná, roste u nás, na dřevě. To je významný poznávací znak. Je rovněž jedlá, tak jako ostatně všechny pýchavky. Barva uvnitř jejich plodnic musí být bílá!Pamatuji si, jak se říkávalo, že ani holubinky se nemohou sušit. A proč se nesuší? Protože v lesích je spousta jiných hub, které si takto uchováváme. Je to velká národohospodářská škoda, jak by řekl pan Smotlacha.

Vy se ptáte, já odpovídám: /dostal jsem na téma sušení této houby několik e-mejlů. Zde je mé vyjádření:/ Samozřejmě, že pýchavka obecná se dá sušit. O tom se píše ve všech armádních příručkách světa na přežití. I když je tady jeden problém. Někteří mykologové říkají . nedá! Druzí zase - dá! Ti vojáci, dobrodruhové, lidi na expedicích apod. si jí nesuší na zimu, ale na rychlé použití. To znamená, že usušenou jí zpotřebují za několik týdnů, když už jim je moc krušno. Jako sušená, tak jako hlíva a další plodnice, se dá jíst i bez uvaření, tepelného zpracování. Zkuste si jíst takto určené houby i za syrova. Za dávných dob jsme si to vyzkoušeli. Měli jsme plný žaludek a když člověk nemá hlad, tak je vše OK....

Odpověď je jednoduchá zkusme si jí letos /2010/ usušit a pak budeme mít konečně jasno. Kdo jde do toho?

Toto není reklama. Toto je moje práce. Potřebuješ dveře, zárubně? Volej 257 941 315 nebo můj e-mejl burle@seznam.cz Hezký den Vám přeje Václav Burle, burle. blog.cz
Nejlépe však bude, když navštívíš vzorkovnu dveří ve Velké Chuchli, Starochuchelská 12.
 

33 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 houbařka | 10. prosince 2009 v 10:37 | Reagovat

Zajímavý článek. Dnes jsem zjistila, že atlasy moc neříkají. Tady jsem se o pýchavce dozvěděla všechno. Pokračujte, prosím.

2 Václav Burle | 7. února 2010 v 15:37 | Reagovat

I na portále Nahouby se ptáte, jestli se dá pýchavka obecná sušit, V článku  již máte odpově%d...

3 marlene | 26. listopadu 2013 v 17:14 | Reagovat

tenhle článek už jsem viděla na jiném blogu. je vidět že jsi to jenom zkopíroval :(

4 Václav Burle | 26. listopadu 2013 v 17:20 | Reagovat

Jestli jste tento článek viděla někde jinde, tak byl vzat z burle.blog.cz. Asi máte na mysli hedvábnou stezku, že?! Tam přetiskují články z tohoto blogu. To víte důchodce se nějak živit musí...

5 Josef | E-mail | 19. srpna 2014 v 11:53 | Reagovat

tak daji se susit pychavky nebo ne a jak prosim dekuji za odpoved Machacek

6 Václav Burle | 19. srpna 2014 v 21:24 | Reagovat

ANO, pýchavka se dá sušit a je to jedna z nejlepších hub pro kuchyň.

7 seiser | Web | 27. září 2016 v 21:55 | Reagovat

rychlá pujčky 50000 ???

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama