Pařezník pozdní - Paneilus serotinus - Pňovka neskorá

24. listopadu 2009 v 0:51 | Vůbec jsem nevěděl, že nějaký pařezník existuje. Alespoň že je jedlý. Osstatní jsou nepoživatelní |  - - pozdní

* * * FOTOREPORTÁŽ od Radka Pilaře II * * *

O pařeznících pozdních jsem vůbec nevěděl, že existují. Když jsem ale poprvé uviděl přenádherné snímky Radka Pilaře, tak jsem byl tak unesen, že jsem se začal o ně více zajímat. Přivítám k tomuto článku jakékoliv postřehy, informace, zajímavosti. O těchto houbách mnoho údajů není.

Pařezník pozdní, který je ze všech pařezníků jediný jedlý, hodí se především do octa, kde ztrácí svou nahořkou chuť. Patří ještě u houbařů k objevení. Jedná se o dobře určitelnou houbu hlívovitého tvaru. Je jedlá, ale pro někoho až nechutná. Je třeba se jí naučit zpracovávat. Podle posledních informací se vyskytuje v lesích vzácně. Není snad to důvod jí nesbírat, ale pouze pozorovat, ochraňovat?

Vyskytuje se na mohých listnatých stromech, a to jak na živých, tak i odumřelých. Zejména javor, vrba, buk, olše. Výjimešně i na smrku a borovici. Někteří mykologové tvrdí, že se objevuje již od července další pak, že až po prvních mrazících. Vyznačuje se širokou, variabilní, barevnou škálou. Od žluté, přes zelenou, až po hnědou. Nechybí ani modrá, fialová.

Rovněž i lupeny jsou v době růstu různě barevné. V mládí převažuje oranžová. Důležitým znakem, oproti hlívě pstřičné, je třeň, který je tmavě šupinkatý. A jeho zásluhou je pařezník nezaměnitelný. Starší plodnice lze zaměnit s hlívou ústřičnou. Povrch klobouku je za vlhka slizský. Pařezník pozdní roste jednotlivě, ale i ve shlucích.
Ten trs je tak nádherný, že láká k nakousnutí. Máte s jeho konzumací nějakou zkušenost? Pište prosím do komentářů. Jak často pařezníky v přírodě nacházíte. Pište, informujte i nás ostatní, nezkušené houbaře.
Dokonale nasnímaná plodnice. Je tak dokonalá, že je až neskutečná. Mnohý by mohl tuto fotografii nazvat kýčem. Může být kýčem ale něco, co vytvořila sama příroda?

Poznámka: Dále známe pařezník obecný a pařezník jemný. Oba se nekonzumují!

Zajímavost: Pařezník obecný v Americe, oproti Evropě, vytváří světelkující podhoubí.

Prověřit: Slovenští mykologové tvrdí, že pařezník pozdní je v některých lokalitách bez nahořklé chuti. V jiných je nahořklost obvzláště silná.
 

27 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 rampušák | 26. listopadu 2009 v 16:41 | Reagovat

To jsou přenádherně udělané fotografie. Čím fotíte? Je to jasné, není to přebarvené a perfektně zaostřené.

2 Kryšot | E-mail | 26. listopadu 2009 v 21:39 | Reagovat

Díky...Ještě se to dá hodně vylepšit. Fotím Canon Power shot SX1 IS. Myslím, že je to dost povedená mašinka, ale na moc malé objekty je samotný krátký, pokud ušetřím nějakou tu korunu, pořídím si přes zimu nějaké ty makro doplňky,  pak by to mohlo být o poznání lepší.

3 Turista | 26. listopadu 2009 v 23:38 | Reagovat

Chtělo by to již pěkný text. Každý den se sem dívám a stále nic!!! Dá se pařezník jíst?

4 Juráš | E-mail | 17. prosince 2009 v 18:49 | Reagovat

Pařezník pozdní jsem letos konzumoval poprvé a dal jsem si ho do číny a lepší čínu jsem nejedl.Opravdu chutná výborně.Kryšot může taky potvrdit chutnost této houby v číně.Jinak pařezník se dá najít docela často, nepokládal bych ho za nějaký vzácný...

5 Kryšot | E-mail | Web | 18. prosince 2009 v 0:41 | Reagovat

Tak,tak, jak píše Juráš. Nahouby.cz napsal Javas příspěvek, kde popsal jeho úžasnou chuť v číně. Bylo to zrovna v době, kdy jich byly plné pařezy a kmeny, tak jsem to hned zkusil a můžu potvrdit, že je opravdu jedinečný, dal jsem si tu práci,že jsem pokrm při přípravě rozdělil na tři části, do jedné jsem přidal sametonožky, do druhé hlívu a do třetí pařezník. Ta pařezníková byla bezkonkurenčně nejlepší¨....Vřele doporučuji.

6 javas | 30. prosince 2009 v 18:32 | Reagovat

Další recept na pařezníky (i hlívy)-jednoduchá klasika. 5 minut povařit v osolené vodě, obalit v trojobalu a mlask...

7 roman | E-mail | 8. listopadu 2010 v 7:20 | Reagovat

sbíráme pařezníky každý rok.okolí obce Myslibořice okr.Třebíč.Pod maso,do sekané...

8 Bobina | 8. listopadu 2010 v 15:40 | Reagovat

Fotky pana piláře jsou nádherné. Nemůžete Romane o tom vašem kukchtění s pařezníky napsat více informací?

9 Františka | 20. října 2011 v 12:02 | Reagovat

Nádhera.

10 Haluzka | 1. listopadu 2011 v 16:34 | Reagovat

Už rostou

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama