Smrž pražský - Morchella pragensis

28. ledna 2010 v 23:34 |  Smrže
JEDLÝ - /...pokračování bude následovat průběžně!/ V okolí Prahy bývával hojný a dnes ho nalézt je otázka štěstí, nebo velkých znalostí, letitých zkušeností s místy, kde se dříve i nedávno vyskytoval. Pro obyvatele města bývávala čásná jarní doba, zásluhou tohoto smrže, příjemným zpestřením jídelníčku. A zadarmo. My, v dnešní době supermarketů, si již neumíme přestavit, jak moc pro lidičky znamenal.

Jeho pohled na svět je krátký, a tak houbař se musí denně moc snažit, aby ho včas nalezl. Bohužel "nepřítelem" člověka, sběrače, jsou psi, ale na straně druhé straně tito čtyřnožci jsou pro smrže pražského i pravým požehnáním. Často se totiž stává, že plodnice vyrostou na místech, kde se naši miláčci denně prohánějí. Výkaly, moč, to dohromady nejde se smrži dohromady. Tak je nikdo neraubuje a to je snad příslibem, že i nadále je budeme v přírodě obdivovat

Plodnice se vytahují až do výšky 30 centimetrů. Klobouk bývá hnědý, tmavohnědý, mírně zploštělý. Roste na místech, kde hospodaří člověk. Rumiště, mezi chodníky, na staveništích, podél cest v parcích, ve výkopech apod. Pravděpodobně mu dobře dělá mulčovací kůra.

/Přidejte se prosím a pomozte informacemi, zkušeností, tyto stránky o smržích a kačenkách dopisovat. Stačí napsat do komentářů a já to přetáhnu do článků./
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 zuzka | 22. dubna 2010 v 14:19 | Reagovat

Tak jsem dneska našla plno Smržu pražských za domem na mulčovací kůře.

2 Václav Burle | 22. dubna 2010 v 16:18 | Reagovat

Mohl bych to vidět, prosím....

3 zuzka | 22. dubna 2010 v 17:24 | Reagovat

vyfotím a vložím tady.

4 zuzka | Web | 22. dubna 2010 v 18:20 | Reagovat

první fotečka nazbiranych smržu

5 zuzka | Web | 22. dubna 2010 v 18:21 | Reagovat

druhá

6 zuzka | Web | 22. dubna 2010 v 18:23 | Reagovat

třetí. Doufam že to jsou SMRŽI jestly ne tak je pozdě ,protože už jsou v žaludku.

7 Václav Burle | 22. dubna 2010 v 21:40 | Reagovat

To je převeliká škoda, že jsi je nenasnímala, než jsi je utrhla. Mohly to být fantastické fotografie, takže zase příště....

8 Kratochvíl Jan | 22. dubna 2010 v 23:35 | Reagovat

Jak jste je Zuzanko připravila a měly nějakou chuť. Pište a přehánějte.

9 ZUZKA | 23. dubna 2010 v 19:05 | Reagovat

Ještě je mám v košíku a něco jsme včera zkoušely nakrajet na kolečka a podusit na másle s olejem trochu podlite vodou a dušene dost dlouho ,protože jsou dlouho tvrdé. Jen posolila a popepřila a nic víc. Byli chutne i s obyčejnym kořením není třeba jineho. Smrž je sam o sobě takovy pikantní a chutny. Oblizoval se manžel i dcera.

10 ZUZKA | Web | 23. dubna 2010 v 19:42 | Reagovat

tak mě to nedalo a šla jsem je vyfotit ty zbylí co tam zůstaly.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama