Hřib nachový I/2010 - Boletus rhodoxanthus - Hríb purpurový

24. srpna 2010 v 13:41 | Tak jsem letos běhal za vzácnýma a nic moc. Ten zázrak mě roste za chalupou v Praze |  - - hřib nachový
Na vlastní oči jsem se přesvědčil, jak mykologové, ale i my houbaři, děláme nemnoho pro osvětovou činnost. A stačilo by tak málo. Například na místa v lesích, kde rostou vzácné houby, které jsou zejména zaměnitelné za ty nechráněné, nainstalovat informační tabule - fotografie plodnice chráněné, text. Tímto jednoduchým způsobem by se zabránilo jejich devastaci. Možná by přibylo fotografů, ale ubylo neznalých, kteří je nevědomky konzumují.

Týká se to například hřiba nachového, kterého si občané, zejména neznalí houbaři, pletou s kolodějem. Oni poznají, že je to takový nějaký divný koloděj, ale utrhnou a odnesou ho domu. Ještě štěstí, že tato jedovatá houba není po tepelné úpravě životu nebezpečná.

Sám jsem se přesvědčil na jedné lokalitě, kde se nachový vyskytuje v mnoha kusech každým rokem, že po vysvětlení místní občané jej přestávají sbírat a naopak obdivují tuto houbu a jsou hrdi, že zrovna roste tam u nich. Při nálezu jí ihned zamaskují. Začne se všude blýskat na lepší časy...
Hřiby nachové, které jsem "zabavil" houbařům. Dávali je bez výhrad, neboť i oni chtěli vědět, co to již roky sbírají. Naše tušení se potvrdilo - chráněné, vzácné, ohrožené. Dnes už vědí, informace budou předávat dál a plodnice ihned po nalezení maskovat. Budou sledovat, zda v příštích letech jich na základě těchto opatření v dané lokalitě přibude. Po určení v pražské mykologické poradně, váženým předním mykologem panem Svobodou, byly hřiby vráceny přírodě. Tak se sem na článek podívejte zase za rok. Na jejich fotografování uspořádáme autobusový, vlakový, kolesový, zájezd. Máte se na co těšit.
Na tomto snímku je vidět, jak v různých věkových stadiích mají na spodu klobouku jinou barvu.

!!! Ó, jak já miluji ty záhady kolem hub, ale nespravedlivé pomlouvání nesnáším !!!


Hledám, marně hledám, a najednou za zády se ozvalo - ahoj. "Já vás již dlouho pozoruji a vidím, že vás jedlé nezajímají. Ani košík nemáte. Vy je jenom fotografujete? My jsme tady našli nějaké plodnice, ale jsou takové divné. Vypadají trochu jako kolodějové, ale i jako kříšť...."

Mají jich plný košík. Ochutnáváme, ale hořké, ani nějak jinak se chuťově projevující, ne, nic. A aby toho nebylo málo, tak potkávám za okamžik dalšího a ten má v košíku další dva. Je prokazatelné, že lidi jsou z těchto kolodějů, plodnic, zmatení a já rovněž. Něco podobného jsem ještě neviděl.

Beru je do ruky, prohlížím a i já jsem z nich jelen. Vypadají jako kolodějové, určitě to i jsou, ale kříšť to prokazatelně není. Ten má žluté rourky. Ale tenhle je má zase šedivé a na okraji červené. Záhada. Třeně jsou taky takové divné a klobouky nemají barvu kolodějů. I když kolodějové jsou hodně varietní. To je ale slovo, že. Určitě jsou to kolodějové, ale nejsem si jistý. Po domluvě je vkládám do podprdelníku - made in USA - a odnáším k domovu. V zápětí vysílám manželku do pražské mykologické poradny.

Manželka se vrací a nevypadá dobře: "Já už do žádné poradny chodit nebudu. Jak jsem řekla Burleová, tak odpověď byla. Vy jste manželka toho hajzla!!!" Invektivy pokračovaly, když si začali prohlížet plodnice, které byly následně určeny jako hřib nachový. "Káže vodu a pije víno..." další invektiva! Prý vůbec nemohli pochopit, že já jsem nebyl ten, kdo je utrhl. Vážený pane Svobodo, kdybych chtěl určit plodnici, tak bych možná utrhnul jenom jednu a ne šest. Stačí vám toto jako důkaz, že já jsem pachatelem nebyl? Navíc, razím dvě zásady 1/ V době digitálních fotoaparátů není nutné brát houby k určení. 2/Nikdo, ani velevážené členstvo České mykologické společnosti, nemá právo houby chráněné, vzácné, ohrožené, trhat, a brát je na určení. To má - jest-li se nemýlím - pouze dle zákona oprávněná osoba. A těch je v republice jen několik, doslova do mariáše.

Řekl jste, že jsem hajzl a že ve svých článcích bezdůvodně napadám velevážené členy nejen výboru, že trhají vzácné houby. To jsou fakta, která byla uvedena na internetu. Viz například korálovec jedlový a fakta, kde se jeden houbař chlubí s trháním chráněných s jedním z vás. A co ten hřib královský, kterého jste měli na výstavě v Praze?! (Korálovec jedlový, sice není pouze omylem chráněný - viz článek zde na blogu - ale na výstavu se brát nemá. Je to pak špatný příklad pro ty ostatní!!! Nestačila by fotografie?)

Nejvíce mě zarazilo, když na mykologických přednáškách se lidi chlubí, jak našli chráněné houby a zde mají jejich fotografie. Na nich je prokazatelně vidět, že jsou vytržené, aby dotyční amatéři se jim mohli podívat pod "sukýnku". Nikdo z vás je nepokáral. To jsem udělal, jak na přednáškách, tak i na internetu, pouze já Václav Burle. Houbařský naprostý laik, ale čestný člověk.. A proto jsem hajzl?

To samé se týká portálu nahouby, kam se chodíte všichni pokochat. Tam se rovněž veřejně ukazují chráněné, ochrožené plodnice, které jsou vytržené atd. Nikdo z vás se neozval. Jaký pán takový krám. Vždyť vy ty neznalé lidi v této činnosti vlastně, snad nevědomky, podporujete! Proč to za vás musím dělat já, houbařský nikdo?

I komunisté, když v dnes již dávných dobách měli nějaký ten problém, tak si dotyčného nejdříve pozvali a pak teprve jednali. Vy dobře víte, že veřejně, ale i na internetu, jsem vás všechny mnohokrát pochválil a za vaši nelehkou a neplacenou činnost několikrát poděkoval. Proto od vás žádám maličkost. Nepomlouvejte a máte-li něco k mé osobě na srdci, tak si mě pozvete na kobereček. Vyříkáme si to a určitě se shodneme, že je potřeba se vrátit k osvětové činnosti podle vzoru pana Smotlachy a ing. Baiera. Jiné cesty není. Nestačí pouze kolem hub peníze vydělávat. Musíme, musíte, lidi naučit chráněné houby znát. Možná by stačilo v daných lokalitách výskytu chráněných, ohrožených a dalších, umístit fototabule a tam houbaře, lidi, s těmito zázraky přírody seznámit. Chovejme se slušně, nepomlouvejme, ale diskutujme!!! Václav Burle

Koukám na cedulku od pana Svobody, na které je napsáno. Hřib nachový, za syrova jedovatý. Co z této stručné větičky plyne? Jest-li nezačneme lidi, houbaře, vzdělávat, tak je budou trhat do aleluja, neboť je považují za koloděje. Není čas to změnit a dát nachovým šanci???

P.S. Už se těším na tu dišputaci ....
Klobouk má úplně jinou hlavu, než koloděj.
....a tohle je velice zajímavé. Všimněte si té plodnice vpravo. U třeně rudá a jinak šedá. Co to znamená. Umíte to někdo vysvětlit?

České noviny, rozhovor s předsedou ČMS Jaroslavem Landou: Rostou především letní druhy, mezi nimiž dominují hřibovité houby, a to i některé velmi vzácné druhy, jako je hřib nachový. "V životě jsem tuto houbu viděl pouze několikrát, ale tento týden nám přinesli do mykologické poradny hned tři," uvedl Landa.

Zajímavost 1: Dnes již vím, podle tamějších houbařů a jejich předků, že na daném plácku, který má doslova několik metrů čtverečních, hřiby nachový rostou od nepaměti. Uvážíme-li, že jsou odjakživa trhány a pojídány, tak je zázrak, že tam ještě existují. Nebo jim to nevadí? Určitě nám to nějaký vynikající mykolog zde v komentářích vysvětlí?!

Zajímavost 2: (zdroj Reader´s Digest) - Houbaři často podceňují nebezpečí konzumace nedostatečně tepelně upravených modrajících hřibů - "modráků". Pod tímto pojmem rozumíme skupinu hřibů, jímž po poranění modrají povrchové části i dužnina a které mají červené ústí rourek. Patří sem například i hřib saten, hřib nachový, hřib koloděj, hřib kovář a další. Tyto houby jsou za syrova jedovaté až prudce jedovaté, což se projevuje úpornými zažívacími potížemi spojenými se zvracením a průjmy. V některých oblastech (například v Polabí) místní obyvatelé běžně konzumují i hřib satan, avšak dobře vědí, že jej musí důkladně povařit - 20 až 30 minut při varu. K jídlu ale sbíráme pouze hřiby kováře a koloděje, které jsou dosud hojné. Ostatní modráky z důvodu ochrany ponecháme v lese!

MYKOLOGICKÉ ÚDAJE: /Chráněný, jedovatý, ale po tepelné úpravě jedlý./ VI - IX.

Listnaté lesy, zejména pod duby a buky, teplejší krajiny, místa. Vápencové podloží. Podle dr. Ivony Kautmanové roste pouze v Evropě.

Nepoučený houbař ho může obtížně rozeznávat. Plete si ho s kolodějem. Navíc je podobný hřibu Le Gallové. Roste na stejných místech jako hřib satan, ale i tam, kde se satan nevyskytuje. Pravděpodobně roky ho lze nalézat i na stejném "plácku". Zajímavostí je, že nachový má příjemnou houbovou vůni. Naopak satan doslova páchne nepříjemně. Chuťově za syrova je to podobné.
Poznámka 1: Je pravda, že když houbař nevědomky utrhne chráněnou houbu, nebo starší plodnici, že když jí napíchne na větévku stromu, třeněm k zemi, že je to nejlepší způsob, jak se plodnice "vysemení." Hodně pomůže údajně pak i vítr....

Poznámka 2: Nevíte, proč zejména v nejnovějších atlasech, nejsou symboly u chráněných hub. Když někdo si prověřuje nalezenou plodnici, tak se vůbec nedozví, že daná houba je chráněná, ohrožená....
 

54 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Mirek | 27. srpna 2010 v 10:56 | Reagovat

Zajímavý text, ale kde jsou ty slibované fotografie. Klikám na hvězdičky, ale nic se neděje. Někde je asi chyba.

2 Mirek | 27. srpna 2010 v 12:06 | Reagovat

Taky čekám na ty fotografie!!!

3 houbolog | 28. srpna 2010 v 7:30 | Reagovat

Pěkné, vševypovídající. O těch fotkách by se ale dalo moc diskutovat.

4 Václav Burle | 20. října 2010 v 12:40 | Reagovat

Už vím kde každoročně rostou, tak se ve snímcích polepším. Přidej se, nedej se! Jest-li někdo máte lepší fotografii, tak sem s ní....

5 cyklistra | 30. října 2010 v 18:40 | Reagovat

Vy teda pane Burle to berete tvrdě. Škoda, že nemáte rád cyklisty. Jinak bychom se dali na vaší stranu. O té přírodě máte ale ve všem pravdu. Nerad to píšu, ale je to tak.

6 Mrkos Martin | 10. listopadu 2010 v 17:33 | Reagovat

Text dobrý, fotky nic moc, ale pro informaci dostačující. Je tady na blogu dobře.

7 zájemce | 13. ledna 2011 v 13:09 | Reagovat

Uděláte také na nachové nějakou výpravu? Moc bych se chtěl zúčastnit.

8 Václav Burle | 18. března 2011 v 23:15 | Reagovat

Výpravy, tak jako každý rok, budou. A nachový je naprostá jistota. Víme, kde se každoročně vyskytuje...

9 Agentura Vandrovník | E-mail | Web | 29. května 2011 v 0:08 | Reagovat

Od pondělí do čtvrtka, každý den, pořádáme mykobotanické vycházky v Praze. Sraz v 06,00, oficielní konec v 09,00. Kdo chce může pokračovat. Není to jenom o přírodě, ale i o udržování zdraví. Cvičíme v největší a nejzdravější tělocvičně - v přírodě, lese, na louce i u vody. Zúčastnit se může každý, ceny mírné, zacházení válečné. Kdo se bojí nesmí do lesa!!!

10 -vb- | 8. června 2011 v 17:47 | Reagovat

Jdeme na objevené hřiby královské a pak budeme hlídat, kdy na xyz vyrostou hřiby nachové. Snad se i letos dočkáme...

11 Václav Burle | 8. června 2011 v 17:49 | Reagovat

Tam, kde v minulém roce vyrostlo mnoho hřibů nachových, nyní kvete spousta lilií zlatohlavých. Nevím, jest-li to může mít nějakou souvislost.

12 Václav Burle | 27. března 2012 v 14:21 | Reagovat

Máme jednu vynikající lokalitu hřibů nachových a satanů. Budeme na ní chodit po celý rok a tyto plodnice sledovat. Přidej se...

13 centorio | E-mail | 1. srpna 2012 v 1:13 | Reagovat

[1]:musim se pochlubit,hrib purpurovy hojne sbiram v USA,sbiral jsem je v NY na Long Island a ted je sbiram na Floride kolem Tampy,napred jsem tomu neveril ze je to on,nikdo me neveril ze jsou jedle,vlastne se vetsinou vyskytuje prave oni,kozaky ci kremenace ci jine hriby jsem jeste nenasel

14 Václav Burle | E-mail | 4. září 2012 v 0:59 | Reagovat

Tak to vám centorio hodně závidím. Nechtěl by jste o houbaření v USA napsat o hodně více?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama