Hřib plavý - Karel Netsch

17. prosince 2010 v 21:58 | Co ci budem vyprávět. O plavém se toho stále moc neví. Pište do komentářů a já to pak přetáhnu do článku. |  - - hřib plavý
Hřib plavý
Zdravím, posílám pár snímků hřiba plavého. Můžeš si z nich vybrat, co uveřejníš. Nic nového mě k nim nenapadá. Tedy napadá, ale to bych nezveřejnil. Karel Netsch

Taky zdravím a klidně to uveřejni. K těm tvým fotografiím je potřeba nějaký ten textík, že přátelé houbaři? -vb-
Karel Netsch
kkkkk
Karel Netsch
mmmmm

Karel Netsch I: V atlasech se  píše, že je jedlý. Já osobně mám takovou zkušenost, že i velmi mladé plodnice, při tepelné úpravě, páchly tak, že jsem je opravdu musel vyhodit. Ale možná to někomu nevadí, ostatně syrečky taky nevoní. Jestli na jeho úpravu existuje nějaká finta, tak já ji neznám. Proč nepatří mezi ohrožené druhy, na to by musel odpovědět někdo kompetentnější. Ale asi to bude tím, že na některých místech je poměrně hojný. V mém blízkém okolí (???) znám nejméně tři lokality jeho výskytu.

(A co si přátelé o jeho výskytu, kuchyńském uplatnění apod. myslíte vy. Jaké s touto zajímavou houbou máte zkušenosti???).  

Karel Netsch II: Václave, byl jsem si celkem jistý, že uveřejníš právě ten snímek s "prdelkou". Jsi na ně nějak vysazený! :o)

Všiml jsem si těch otazníků, takže ty lokality jsou na úpatí Krušných a Doupovských hor, na hranici severních a západních Čech. Tak já to tedy zveřejním i když na to zrovna pyšný nejsem a vím jak proti podobným věcem brojíš.

Už je to pár let zpátky, co jsem hřiby plavé uviděl poprvé v životě a zhola nic jsem o nich nevěděl. Vlastně jsem nevěděl skoro nic ani o ostatních houbách a zajímalo mě na nich hlavně to, že jsou k jídlu. Když jsem  na ně tehdy narazil, byl jsem jak v Jiříkově vidění. Bylo jich na poměrně malém plácku v hustém křoví alespoň padesát a jeden byl hezčí než druhý. Nasápal  jsem si ty nejpěknější a nejzdravější do košíku a hrdě jsem si je odnášel domů, provázen obdivnými pohledy lidí, které jsem potkal. Doma jsem z atlasu hub vyčetl, že jsou jedlé a hned jsem se pustil do jejich přípravy. Ovšem ten odér při jejich smažení mě rychle přinutil s tím přestat a vyhodit všechno do popelnice. Až později jsem začal houby fotografovat a zajímat se o ně víc. Myslím si sice, že utržení pár plodnic ničemu neuškodí, a že chránit by se mělo spíš prostředí a tím zároveň podhoubí, ale já osobně vzácné houby už radši jenom fotografuju.

Václav Burle: Nemohu souhlasit s názorem, že vzácné, chráněné houby se trhat "mohou"  a že se má především - nebo snad dokonce, pouze - chránit biotop, prostředí. Tento - podle mne naprosto mylný názor - zastávají i významní čeští mykologové. Ale pouze do doby než....

S jedním takovým jsem v celé partě seděl v hospůdce to malebné s vynikajícím pivíčkem. Všichni mě právě přesvědčovali o tomto hrůzném názoru. Nepřesvědčili!!! Stále jsem přesvědčen, že houby vzácné, chráněné atd. se trhat nemají!!! Nejsem však mykolog, jsem pouze neznalý houbař, a tak jsem si nebyl až tak jistý. Říkal jsem si, když to tvrdí všichni, tak přeci nemohu mít pravdu....

V létě jsem se sešel na houbařské expedici v Českém krasu  s dalším významným československým mykologem. Je to pán již v letech, vysokoškolský profesor, a o přírodě ví mnohé, čti v uvozovkách "vše".  

V útulné restauračce na Svatém Jánu pod Skalou, jsme usazeni kolem stolu, v průběhu vynikajícího oběda, přetřásali toto téma. Pan profesor rovněž tvrdil, že vzácné, chráněné houby se trhat dají, že to ničemu nevadí, že se musí především chránit biotop. Tak jsem se na něj a ostatních deset houbařů, mykologů, podíval a začal rozebírat do podrobností svůj názor. A vzal jsem to hned od začátku pěkně z ostra!

"Vy jste snad vážení přátelé nikdy neslyšeli, že plodnice mají výtrusy. Vy snad nevíte, že houby se rozmnožují zejména za pomoci jich? Vy budete chránit biotop, pak se něco nekalého, zrůdného, stane a bude po  významné lokalitě. Není snad důležité, ba důležitější, houby netrhat, neobracet je při fotografování, abychom se mohli podívat pod sukénku a tím plodnice zničit, ale naopak dát jim možnost se pomocí výtrusů rozletět do světa? 

Tereticky řečeno. Vy budete chránit biotop, trhat houby, které se nebudou moci - vysemenit -.  To je podle mne cesta do pekel. Je cesta jenom jedna. Houby chránit, chránit lokalitu a dát jim možnost se vytrousit. A víte vážení mykologové, houbaři, proč? Protože pouze tak se mohou vytvořit o mnoho kilometrů dál, o desítky, stovky kilometrů, nové lokality. A to je ten důvod, proč se vzácných a chráněných hub nedotýkáme, jako se nedotýkáme hvězd padlých z nebes....." Václav Burle

Všichni mlčeli, pokukovali po sobě a pak ten významný evropský mykolog pan profesor řekl: MÁTE PRAVDU!!! 

A pro ty méně chápavé ještě následovně: Na lokalitě hřibů královských - dosaď si i houbu jinou - roste několik desítek jedinců. Přichází on, všech houbařů šampión. Tací opravdu jsou! Všechny plodnice sebere, vloží do košíku a s chloubou odnáší do kuchyně. Ne do své, ale restaurační. Po nich se pak může německá klientela jen zbláznit. Kde a kdy se jim poštěstí si pošmáknout na takové delikatese, že.... Houbařík je odměněn finančně a zdarma se ještě napije a pojí! Má na celou sezónu otevřené konto!

Na lokalitě možná hřiby královští ještě dlouho porostou a budou dělat krásno v žaludku nejednomu cizinci. Bohužel spory neexistují, a tak se nerozlétnou do širých českých hvozdů. A to není dobře, to je proti přírodě, logice, pravdě. A to vážení mykologové, houbaři chceme?????? Jak ještě dlouho bude takový biotop přežívat a navíc žádný další široko daleko nebude!!!!! 
Karel Netsch
Tak právě tenhle je podle mne Karlíku moc oříznutý....
Karel Netsch
....a tenhle rovněž a ještě víc. Je to škoda! -vb-
   
 

31 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Karel | 17. prosince 2010 v 23:19 | Reagovat

Zdravím Vendo, potkali jsme se na Knížecím stolci. To není jen hřib plavý, ale ten druhý by se mohl klidně jmenovat i prdelka.

2 Zdeněk | 19. prosince 2010 v 22:07 | Reagovat

To jsou ale věci. On fakt někdo tvrdí takové nesmysly. Jsem zvědav jestli se potrefené husy ozvou. I já si myslím, že ohrožené houby se trhat a obracet nemají. Příroda se musí chránit bez jakýchkoliv ústupkl, nejasností.

3 Karel Netsch | 20. prosince 2010 v 13:25 | Reagovat

Tyhle dva snímky jsou opradvu víc ořízlé, o tom mě přesvědčovat nemusíš. A to jak jsou ořízlé, mělo svůj důvod. Napsal jsem ti ale přece, že tam máš minimálně ještě pět dalších, ořízlých stejně jako ty první dva.

4 Maruš | 21. prosince 2010 v 0:48 | Reagovat

Ty snímky jsou pěkné, zajímavé a ten text je až doonalý. Je to tak!

5 hloupýburle | 21. prosince 2010 v 21:42 | Reagovat

Jestli vás to zajímá, tak se podívejte na nahouby, kde burle dostává pořádně na prdel.

6 Václav Burle | 21. prosince 2010 v 22:05 | Reagovat

Ano, je to pravda.... Dostávám tam pořádně na zadek!!!

7 tremp z Brd | 23. prosince 2010 v 14:47 | Reagovat

Když se tak dívám na ty pěkné snímky, tak už se moc těším na jaro, léto a podzim. Je to lepší než tahle zima, kdy není zas tak moc co dělat. Holt toulání se lesem nic nevynahradí.

8 kostelník | 24. prosince 2010 v 16:52 | Reagovat

Nevím jestli pan Burle je vysazen na prdelky, ale i já mám rád houby, které vypadají nějak jinak. Které nejsou jen houbové. Fantastické jsou třeba plodnice, které se milují, nebo se k sobě láskyplně sklánějí apod. A určitě nejsem pedofil, nebo sexuelní maniak.

9 kostelník | 26. prosince 2010 v 19:01 | Reagovat

Nedávno jsem viděl na nahoubách pěkný milence, tedy hub,  od Zdeňka Peldy. Byli úžasní. Něco tak zajímavého, vtipného, se tak často v lese nevidí.

10 křemenáč | 22. ledna 2011 v 17:55 | Reagovat

Jo Pelda má pěkný fotky a houbám moc rozumí. Ale ty fotky si nemáš kde prohlídnout a to je obrovská škoda. Bylo by fajn kdyby sem dával fotky a s Vendou o nich ještě navíc psal. To by bylo terno pro všechny z nás.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama