Hřib satan I/2011 - Boletus satanas - Hríb satanský

28. června 2011 v 11:21 | Houby jsou plné záhad. I satan má jednu, o kterou se houbaři stále přou. |  - - hřib satan
Hřib satan

Fotografie nebude, protože jí nevlastním. Starou, černobílou, mám někde v archivu, ale hledat jí nebudu. To by byla nekonečná fuška a výsledek by byl nevalný. Už se nepamatuji, jak kvalitní ten snímek byl. Raději budu důvěřovat Matičce přírodě, že nějakého satánka pro mne někde v lese připraví. To ale neznamená, že si o něm nemůžeme popovídat, že.....

FOTO
V posledních letech, a zejména letos, jsem se honil světem lán, abych konečně si mohl nasnímat toho pekelníka hřiba satana. Vše marné. Prolezl jsem kdejaká křoviska, našel zajímavé houby, i toho přívěskatého. Ale ten čertovský nikde. Ani v té přeslavné houbové rezervaci nebyla ani houbička. Dnes jsem si jen tak vyšel na procházku za chalupu a najednou se stal zázrak. Byl tam. Matička příroda mě odměnila. Děkuji matičko. Více ZDE!!!


V souvislosti s hřibem satanem se zejména v posledních letech, zejména od dob internetu, hodně probírala jeho možnost konuzumace. Již dříve se vědělo, že jsou oblasti, Polabí, kde lidé ho pojídají odjakživa. Naučili se ho zpracovávat a to především správnou tepelnou úpravou. V atlasech se již objevuje poznámka po uvaření jedlý. I když všichni dobře vědí, že hřib satan je chráněný, mizí jeho plodnice z lesů ve velkém. Před internetem byly naopak oblasti, kde ho houbaři, pro jeho jedovatost, nesbírali. Podobně je to s chráněným hřibem nachovým, který je rovněž v syrovém stavu jedovatý. Jeho si lidé navíc pletou s hřibem kolodějem. Na těchto dvou chráněných plodnicích je vidět, že lidé, houbaři, ještě mnoho věcí kolem hub nevědí, nebo jsou nepoučitelní. Ukazuje se, že zejména činnost České mykologické společnosti je velice potřebná a nezastupitelná...

Hřib satan - / VI - IX, jedovatý, po tepelné úpravě jedlý./

Nacházíme ho vzácně, v malých skupinkách, v teplomilných listnatých lesích, zejména od června do podzimu na vápencovitých půdách pod habry, duby, buky, tam, kde se vyskytuje teplomilná květena. Klobouk až 25 cm, třeň masitého hřiba je břichatý, až 8 cm. Po nálezu několika plodnic je nezaměnitelný. Uvádí se, že v České republice je 40 lokalit jeho výskytu. Podle nenovějších údajů pamalu z našich krajů mizí.

Jedovatý, ale po správné tepelné úpravě je jedlý. Po požití syrových plodnic, stačí ochutnat malilinkatý kousek, který chutná jemně po oříšcích, nebo nedostatečné tepelné úpravě, nemilé bolení břicha, žaludku, dávení až sedm hodin. Problémy doprovází dehydratace. Tepelná úprava by měla trvat minimálně přes 25 minut. Vůně je nepříjemná, až hnilobná, hřib doslova páchne. Čím je houba starší, tím je to nepříjemnější.




Zajímavost ze světa hub: Známý propagátor léčivosti hub Ivan Jablonský, při své návštěvě Číny, kde se zajímal o jejich pěstování, zjistil nemilé věci. Například žampiony se tam ve velkém pěstují ve velkých množstvích. Bahno ze zamořených řek, plné pesticidů a dalších svinstev, se používá jako krycí zemina. I voda v něm vyvolala značné pochybnosti o dodržování zásad bezpečné výroby potravin. Zdroj: Milada Mikulcová.
 

31 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Agentura Vandrovník | 3. července 2011 v 22:09 | Reagovat

Moc jsme toužili ho o víkendu konečně najít. Tip jsme měli vynikající, ale třešínka na dortu se nedostavila. Tak zase někdy příště....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama