Václavka obecná - Armillaria mellea - Podpňovka obyčajná

24. října 2011 v 11:29 | Dříve bývávala václavka jedna. Dnes jich je povícero. Kdo se v tom má vyznat! |  - - obecná

Václavka obecná. Václavka smrková ZDE !!!

Amatérský houbař objevuje stále něco nového. Já jsem vůbec nevěděl, a určitě nejsem sám, že václavka není jenom jedna, ale že je jich více druhů.

Není to ještě tak dávno, co to houbaři měli jednoduché. Znali pouze jednu, a to václavku obecnou. Pak se našel mykolog, kterému to nestačilo a začal je více rozlišovat, a tak známe i tu smrkovou. Jak název napovídá, ta roste na smrku. Obecná pak na listnatých dřevinách.

Jistě není třeba připomínat, že václavky jsou jedlé, ale dělá se z nich pouze guláš a nejlepší jsou zavařené ve skleničkách. Větší použití nemají. Rostou ve velkých trsech, a tak jich za okamžik můžeme mít plné košíky. Jenom je třeba je déle povařit, stejně jako kováře, koloděje, hřiby satany, nachové. Poslední jmenované jsou však vzácné a proto je v žádném případě nesbíráme. Mohli bychom si i zadělat na pořádné zdravotní potíže. Příklad ZDE !

Václavky jsou nezaměnitelné a snad si je může začínající houbař splést se šupinovkou kostrbatou. Stal se dokonce nejeden případ, kdy houbař si všechno popletl a jako václavku sbíral právě šupinovku kostrbatou, která je rovněž jedlá, ale tužší. Václavek si vůbec nevšímal. Když po mnoha letech na svůj omyl přišel, tak si tloukl košíkem o hlavu.

Zavařené nemají chybu. Láky se dědí z generace na generaci. V hospůdkách na vesnicích, v městečkách, se pořádají soutěže o nejchutnější výrobek. Organizovaní houbaři, mykologové, to každoročně pojímají ještě ve větším stylu. Zavařené zejména v zimním období příjdou hodně vhod. Bývá to, když se povedou, vynikající a zdravotně důležitý delikates. Holt vláknina je vlaknina!

Poznámka: Na mykologické přednášce, které pravidelně pořádá v Praze Česká mykologická společnost, upozornil pan Aleš Vít, že václavky se velice dobře suší. To jsem nikdy nezkoušel, to mne nikdy nenapadlo. Máte s tím někdo zkušenost? A já dodávám, že by se zde dala použít metoda, sušení pomocí nití. Houby, hlavičky václavek, pověsit do průvanu, nad kachlová kamna, a brzy by se dostavil úspěch.







 

21 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 vestec | Web | 12. ledna 2012 v 17:39 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama