Hřib satan aneb otrava, po které mu bylo převelice špatně

11. listopadu 2011 v 22:35 | Lidé jsou nepoučitelní. Že neumí houby, to by se ještě pochopilo, ale hřiby? |  - - hřib satan
U táborového ohně, uprostřed Beskyd, se moc hezky o houbách vypráví. Vatra vydává příjemné teplíčko, luna ozařuje les a okolní louky, polehávající Vandrovníci si podávají placatice a dobroty od mamin. Tento způsob houbaření nemá žádnou chybu. Všichni se chlubí, jaké nádherné fotografie korálovců, bondarcevek, šindelovníků severských, Němců, tento den do kouzelných skříněk zachytili. Tábor je připraven k zalehnutí, maskované přístřešky nejsou vidět ani na několik metrů. Kolem ohně několik ešusů, ve kterých se neustále vaří voda na kafe, čaj, grog. Škoda jen, že tato putování pro letošní rok končí. Tak zase kamarádi v brzkém jaře 2012. A zde je první vyprávění...



Jak sám přiznal o houbách toho moc nevěděl a ani na ně moc nechodil. Jednou, po rozvozu zboží, se zastavil na gulášovou polívku v proslavené zájezdní hospodě, po které již dnes není ani památky. To bylo ještě v dobách, kdy všude byly ty nejchutnější houstičky. A přesnídávkové polívčičky byly naprosto dokonalé, husté. Představte si, že v nich doopravdy stála lžíce pěkně v pozoru. Kde ty loňské sněhy jsou. Dnes se vaří z pytlíků, nebo z konzerv. Na hospodské a restauratéry, je již v pekle připraven pěkně převeliký a vyhřátý kotel.

Přisedl si k partě řemeslníků, kteří, ve špoinavých montérkách, se zasvěceně bavili o houbách. Vůbec si nevšimli, že si k nim přisedl cizí host.

"Kdyby jste to kluci viděli, tak tam roste snad ze hřibovitých všechno. Jsou to naprosto výstavní kusy. A o barevných ani nemluvě." Típnul cigaretu do popelníku a zavdal si z půlitru. Všichni u stolu na něj koukali s otevřenou hubou. V klidu si zapálil spartu - 7 korun krabička.

Kámoš se na něj podíval a nevědomky vykecal o této převzácné lokalitě naprosto všechno. "Jó jsou to překrásné plodnice, ale často také plné červů. Vono se to stejně nedá moc žrát. Na jídlo jsou lepší úplně jiné houby. Navíc všechny jsou plné jedů. Víš houbeles co to může dlouhodobě s tebou udělat."

" To je fakt, ale lidi to stejně sbírají na plné nůše a to moc dobře vědí, že se to sbírat nemá. Prý jsou vzácné a moc jich po republice není."

"Tak proč je vole sbíráš a žereš?" dodává třetí kámoš.

"Hele, je jich tam spousta. Pak to stačí déle povařit, podusit a máš suprový jídlo. Dědek říkával, že slyšel od svýho otce, že jich tady dřív bývalo všude plno. Teď už jsou jenom kolem toho zasypávaného lomu. A když příjde jejich čas, tak na ně na kažým kroku zakopáváš."

Vůbec si nevšimli, že jejich nový spolustolovník, v tichosti a ve skromnosti, zmizel, jak pára nad hrncem.

S úsměvem si poskočil, skočil do auta a vydal se jako správný zásobitel rodiny do auta a vyrazil. Na severovýchodním okraji městečka zaparkoval u lomu a zanedlouho se nestačil divit. Všude před ním, kolem něho, snad stovky, nekonečné počty, divně barevných hřibů. Jedna plodnice krásnější než ta druhá. Bohužel si nevšiml cedule u cesty, která rezolutně zakazovala vstup a trhání jakýchkoliv rostlin, hub.

Pár jich sebral, aniž vytáhl nůž a hurá do auta. Pak už je nosil v přepravkách. Když už je neměl kam dávat, tak vyrazil k domovu a těšil se, jak bude pochválen.

Opak byl pravdou. Jeho postarší tři dítka a manželka nadšena nebyla. On si otevře pivko a nekonečná práce bude jen na nich.

Dal si první lok a hlava mu naskočila. Vyrazil k sousedům si vypůjčit atlas. Listoval v rubrice hřibovité a brzy mu bylo jasno, že asi to více než trochu popletl. Zaujala ho však jedna předůležitá věta u satana - je nutné ho déle povařit! Což následně společně s dítkem udělal....

Moc se těšil na ty dobroty. Tak o kulinářském zážitku z těchto hub krásně povídal, že rodina začala slintat. Uvařili polévku, následovala smaženice a ještě připravili houby na zítřejší smetanovou omáčku.

Usedli ke stolu a začali debužírovat. V ranních hodinách, ještě za tmy uháněli do nemocnice. Všem bylo příšerně špatně, ale nezapomněli do igelitové tašky naházet od každého hřiba jednu plodnici. Tam měl tatínek hlavní slovo....

"Víte pane doktore, mě ty houby ani moc tak zase nechutnali. Byly chuťově takové nějako divné, spíše až nechutné."

Když se lékař dozvěděl, kde je ten taky houbař našel, tak mu bylo všechno jasné. Pak už to pro rodinu nebylo vůbec nic příjemného.

"Já jsem se dočetl, že jsou jedovatí, ale také tam psali, že po delším povaření ty jedy vyprchají. Dokonce tam psali, že ty houby nejsou chuťově nic moc. Asi měli pravdu."

Doktor se na něj s úšklebkem podíval: "...a jak jste je dlouho povařil?"

"No tak podle voka, ale určitě déle než jindy..."

Lékař se podíval na sestry řka: "Lidi jsou nepoučitelní. A svou blbostí nás ani nenechají dospat. Dobré ráno...."

Fotografie - až na výjimky - má zejména, při snímání hub, jednu nevýhodu. Není na ní vidět, jak je plodnice veliká. Tento hřib satan měl téměř deset centimetrů. A vyrostl za několik dnů v pořádného macka. A to nejen do výšky, ale i do šířky. Vedle něho je vidět jeden maličký, který však zakrněl až se nenápadně ztratil.

Známe jednu naprosto úžasnou lokalitu, kde rostou ve velkém i hřiby nachové. Na jaře jí začneme opětovně sledovat, a tak se můžete přidat. Vážným zájemcům přidáme i hřiby královské a další!














 

28 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 kajak v zakoně | 12. listopadu 2011 v 19:18 | Reagovat

to je tak blbý..., že sem budu chodit asi častěji... Studuju psychologii...

2 Václav Burle | 12. listopadu 2011 v 19:28 | Reagovat

Dobrý den pane Kajaku. Předpokládám, že studujete na vysoké škole, kde jinde že?! Buďte tak laskav a ukažte tento svůj příspěvek svému vyučujícímu a požádejte jej, aby Vám vrátil peníze za studium. Evidentně je vidět, že Vás nic nenaučil, tak jako i učitelé na základní a střední škole. Váš dotaz měl být napsán takto:

"To je tak blbé, že sem budu chodit asi častěji. Studuji psychologii."

Pochopil?

3 Václav Burle | 12. listopadu 2011 v 19:29 | Reagovat

Můžete se prosím k těm blbým obratům vyjádřit? Udělejte prosím rozvleklou kritiku, ať se pobavím nejen já. Kapišto?

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama