Kačenka česká - zajímavosti všeobecné a novinky kolem roku 2013

11. března 2013 v 23:08 |  - - kačenka česká
Kačenka česká a vše kolem ní: (Máte-li o kačence co říci, tak pište pod tento článek do komentářů. já to následně přetáhnu do tohoto článku...)

(11. března 2013) - Dnes na pražské přednášce České mykologické společnosti, byla, tak jako vždy, naprosto úžasná, se objevila první letošní, i když hodně malilinkatá, kačenka česká. Další, letošní, ukázal při přednášce JUDr. Aleš Vít na fotografiích z neděle. Venku se sice hodně ochladilo, ale již to nebude trvat dlouho a kačenky se vydají za světlem. Taky se těšíte?

I/ - Zajímavost: JE KAČENKA ČESKÁ NEBEZPEČNÁ? Mám kamaráda, který je veliký odborník na kačenky. Již před lety zjistil, že je bohužel nemůže konzumovat. Je, podle vědců, lékařů, jeden z jednoho miliónu lidí, který má na ně převelice nepříjemnou alergii.

Na přednášce vystoupil houbař, starší pán, který položil otázku na stejný problém, který tíží jeho manželku. Posléze se přidal jeden z nejlepších fotografů hub, pan Malý. On dokonce zná tři človíčky, kteří touto alergií trpí...

V této souvislosti byl pan Jaroslav Malý požádán, aby na některé podzimní přednášce o fotografování hub podrobně pohovořil.

II/ - Zajímavost: MÁTE PŘEDSTAVU, KOLIK ASI KAČENEK JE V PŘÍRODĚ? Tak jako vždy po přednášce, v diskusi, pan ing. Jiří Burel, vtipně a ze znalosti věci, hovořil o kačenkách českých v souvislosti s jejich výskytem. Potvrdil, že když je těchto překrásných a chutných hub čas, že jich je všude po republice plno. Otázkou je, přijít včas. V té době, jak řekl, stačí zajít do hospod a tam se člověk dozví zajímavé a neuvěřitené věci. Houbaři se chlubí, že jich v sezóně nasbírají, jednotlivci, až tisíce. Není důvod tomu nevěřit. Přednost, štěstí, mají ti, jak připomenul pan Burel, kteří u lokalit bydlí, mají tam chalupy, chaty, známé. Ostatní, kteří přijedou později, již jenom paběrkují.


Foto: Václav Burle, děkuji Vladimíre...

III/ - Prosba: Na kačenky a smrže mám zakázku pro jeden z celostátních časopisů. Co napsat to vím, ale nemám slušnou fotografii. Pomůžete? Umožníte mému fotoaparátu si kačenky a smrže nasnímat? Předem děkuji za pozvání...

IV/ - Kačenka se z ničeho nic objeví, povětšině na stejných lokalitách, a během několika dnů, tři, odchází na onen svět. Nedej Bože, aby v té době hodně pršelo. Pak je plná vody...

V/ - Patří mezi houby, které, při kuchyńském zpracovávání, hodně odvodňují. Pak se houbař diví, jak je možné, že přinesl plné košíky a výsledek, na kila, hmotnost, není níc moc...


VI/ - Sezóna kačenek, za rok 2013, pomalu končí a podle informací, keré jsme průběžně dostávali, můžeme konstatovat, že letošní sběr byl vynikající. Kačenky se letos objevily později, ale závěr byl pro znalé houbaře, mykology, vynikající. Všichni byli hodně spokojeni. A to ještě není všem dnům konec...
 

26 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 sirvalecek | 13. března 2013 v 22:17 | Reagovat

Škoda, že sis nevzpomenul předloni. Soused koupil pytel mulčovací kůry, vysypal ho na záhonek s růžemi a hádej, co mu vyrostlo? Sklidil přes dvě kila.

2 kostelník | 14. března 2013 v 9:02 | Reagovat

Smrže! Kačenky to určitě nebyly.

3 sirvalecek | 14. března 2013 v 18:50 | Reagovat

[2]:Správně. Ale byly dobré.

4 Vesmír | 8. prosince 2013 v 23:11 | Reagovat

Článek o kačence české jsme uveřejnili ve Vesmíru v prosinci 2013.

5 Radek Pilař | 8. prosince 2013 v 23:23 | Reagovat

Já osobně jsem jich v letech 2007 a 2008 pojedl stovky kusů, většinou naplněných masovou směsí a musím podotknout, že byly výborné.
Ovšem co se mi přihodilo letos.

Přinesl jsem si domů košík kačenek, a udělal si takový jarní houbový salát. Už ani nevím, co jsem tam kromě anglické slaniny dal, ale nebylo to špatné, teda asi dvě hodiny.

Po těch zhruba dvou hodinách po večeři se dostavila silná nevolnost, ani nebudu popisovat, jak razantním způsobem se můj organismus té večeře zbavil. To trvalo asi hodinu kroucení nad záchodem. A jak to rychle přišlo, tak to odešlo.

Dobře, asi ta anglická nebyla zrovna čerstvá, řekl jsem si a nevěnoval jsem tomu větší pozornost.

Za několik dnů jsme u kamaráda na zahradě pekli kačenky plněné masovou směsí, bylo nás celkem devět konzumentů a krásně jsme si pochutnali. Za asi dvě hodiny se objevily stejné příznaky u dvou z nás. V tu chvíli jsem už věděl, že to nebude anglickou slaninou a pamatuju se, jak jsem si sliboval, že už je nikdy nevezmu do "huby".....No uvidíme na jaře.

Na internetu, už nevím přesně kde jsem se dočetl, že kačenka sice není jedovatá, ale obsahuje látku, na kterou člověk může dostat alergii a v tu chvíli se pro něj stává nejedlou.

6 Václav Burle | 22. prosince 2013 v 16:15 | Reagovat

O kačence české ve Vesmíru 12/2013 - Burle Patočka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama