Hřib plavý aneb trhat nebo netrhat

10. července 2013 v 20:19 | Chránit hřiba plavého důsledně nebo se od jeho ochrany odvrátit? |  - - hřib plavý
Hřib plavý


V těchto dnech se na jednom houbařském internetovém servru objevil článek, později se ukázalo že ho napsal patnáctiletý chlapec, o sběru hřibů plavých k jídlu. Mladík jejich chuť vychvaloval a nemohl se jich nabažit. Následně řada houbařů ale i amatérských mykologů jeho počínání odsoudila. Kde je asi pravda. A je ta pravda jenom jedna nebo jich je dokonce povícero?

Tato vzácná houba je vedena v Červeném seznamu hub České republiky jako téměř ohrožený druh. Neměla by se proto sbírat pro kuchyňské účely a její nálezy by měly být oznámeny místnímu mykologickému pracovišti.



Mezi skalními houbaři se zejména v poslední době tvrdí, že hřiba plavého jsou určité lokality, a není jich zrovna málo, plny. Domnívají se, že jeho "ochrany" již není třeba. Pravděpodobně na tom něco bude, neboť je stále více vídět, že se do lesů vracejí í houby, po kterých desítky let nebylo ani památky. Například stročkovec kyjovitý. (Poznámka: Všude se tvrdí, že nás opustil protože novodobá technická revoluce zlikvidovala jedli. Zajímavé je, že v minulém roce - na šesti lokalitách - nebyla jedle na míle daleko. Jeden nezkušený mykolog - vb - přišel s názorem, že to neznamená, že by v těch místech nemohlo býti něco z jedlí v půdě...)

Na servru se rozjela zajímavá diskuse: Známý mykolog uveřejnil tento názor - Byť se proti mě třeba postaví určitá vlna nevole, dovoluji si tuto fotku i jednání veřejně odsoudit. Domnívám se, že hřib plavý - byť nepatří mezi nejvzácnější druhy hřibů - si naši ochranu zasluhuje. Sbírat by se neměl. Pan "Pedro" se sice ničeho nedopustil, ale snad je tu většinový názor, že bychom měli stát za určitými názory, které tu často propagujeme v kontextu s ochranou hub a určitě by měly zaznít nahlas právě v rámci takového příspěvku. Doufám, že vám špatně nebude, osobně bych - i kdyby to byl zcela běžný druh -jej pro jeho pach pozřít nemohl. (...žádám o souhlas uveřejnit jméno a příjmení autora.)

V dalších příspěvcích se ukázalo, že lidé hřiby plavé sbírají stejně jako hřiby smrkové a další. Některým snad i chutnají, další sběrači hřiby neumějí rozeznat a pak jim jídla z nich moc nešmakují.

Je ale prokázáno, že lidé mají chutě různé. Co jednomu nejede druhý si naopak nemůže vynachválit.

Je to podobné jako u hřiba satana a dalších "divných" hub. Proti gustu žádný dišputát. Já -vb- se však domnívám, že po dlouhém ohřevu např. satana v plodnicích již nic chutného být nemůže. Nebo se mýlím? Pravdou je, že po těchto houbách se hodně lidem udělalo přespříliš špatně...




 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Vyhnálek | 11. července 2013 v 8:34 | Reagovat

V novinách se objevila anketa ve které houbaři, mykologové a šéfkuchaři měli napsat která houba je podle nich  pro kuchyňské zpracování nejvhodnější, nejlepší, nejchutnější.

Vyhrála muchomůrka růžovka a na dalších místech to již byla řada ostatních hub. Ukázalo se, že podle chutí je to mezi lidem, znalci, velký nesoulad. Zajímavé je, že se tam u  objevila několikrát i opéňka měnlivá.

2 sirvalecek | 11. července 2013 v 11:39 | Reagovat

Každému holt chutná něco jiného, protože každý jsme jiný. A své udělá i kuchyňská úprava a použité přísady a dodatečné koření. Já např. můžu smaženici a to z čehokoli, ale pouze bez vajíček.

3 Eva | 11. července 2013 v 13:10 | Reagovat

Naše babička dávala nasušené houby do tmavých sklenic a k nim přidávala pár kousků bobkového listu. A my to tak děláme rovněž. Takhle uskladněným houbám se vyhnou všichni brouci i červi.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama