Hřib kovář - Boletus luridiformis - hríb zrnitohlúbikový

14. dubna 2014 v 12:23 | Jiří Patočka, Michal Patočka |  - - hřib kovář
Hřib kovář (Boletus luridiformis Rostk. 1844), je jedlá a chutná houba z čeledi hřibovitých. Patří mezi barevné a modrající hřiby, které většina houbařů moc nerozlišuje, hází je do jednoho pytle a označuje jako "modráky". Samotný hřib kovář má desítky místních lidových názvů. Bez ohledu na to, jak mu kde říkají, je to dobrá a chutná houba, která ale vyžaduje delší tepelnou úpravu. Stejně jako ostatní druhy tzv. "modráků" . viz např. http://burle.blog.cz/1308/otravy-hribem-kolodejem. V syrovém nebo nedovařeném stavu může vyvolat otravu gastrointestinálního typu. Nejedná se o žádnou těžkou otravu. Doba latence je poměrně krátká, první příznaky otravy se mohou projevit již 20 až 30 minut po snědení houbového jídla. Hlavními příznaky jsou zažívací obtíže, bolesti břicha, průjem, slinění a pocení, pocit strachu. U závažnějších forem otrav se mohou objevit svalové křeče a oběhové poruchy. I když je průběh otravy mírný a většinou sám odezní, není radno jej podceňovat. Platí to zejména u dětí nebo oslabených osob.

Hřib kovář je statná houba, má klobouk v průměru 5 - 20 cm, v mládí polokulovitě sklenutý, v dospělosti rozložený, nejčastěji tmavohnědý, černohnědý, plavě hnědý nebo olivově hnědý. Za sucha je sametový, za mokra mírně lepkavý, stářím a pomačkáním černá. Okraj klobouku bývá okrově žlutavý. Rourky jsou žlutozelené, až 30 mm vysoké a na řezu se rychle barví do modrozelena. Ústí rourek jsou drobná. Póry jsou v mládí zpočátku žluté, záhy však tmavě krvavě červené a nakonec blednou do olivova. Při dotyku rychle modrají. Vzácně se vyskytují i odbarvené variety, které mají oranžově či žlutě zbarvené póry. Třeň je zprvu vejčitý, pak soudkovitý až kyjovitý, 60 - 150 mm vysoký a 20 - 40 mm tlustý, skoro celý červený, pouze v horní části žlutý, uprostřed pak na žlutém podkladu červeně plstnatě tečkovaný. Otlačením ihned modrá. Třeň je skoro celý červený a nemá síťku. Dužnina je pevná, v klobouku bledožlutá, ve třeni živě žlutá, na vzduchu modrá, ale po chvíli mění barvu do šedého odstínu. Modré zbarvení při vaření mizí. Má příjemnou vůni a mírnou chuť.

Kovář je hojná houba, rostoucí od nížin do hor. Roste v jehličnatých, smíšených i listnatých lesích a snáší kyselé až mírně zásadité půdy. Tvoří mykorhizu s velkou řadou stromů: smrk, jedle, borovice, dub, buk a další listnáče. Plodnice se objevují od května do října. V přírodě se objevuje v několika variantách, které se navzájem liší v některých makroskopických znacích. Variabilita se týká zejména barev různých částí plodnic a ne všichni mykologové jsou zajedno v tom, zda se jedná jen o různé formy stejného hřibu či zda se jedná o samostatné druhy.

Text k fotografii: Hřib kovář (Boletus luridiformis) © RNDr. Michal Patočka
 

63 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama