Šumava letem světem...

20. července 2014 v 22:55 | Tři dny jsme se toulali po Šumavě. Tak jenom několik postřehů |  Šumava
Zažítků, příběhů, jsme zažili mnoho. Koho by to ale zajímalo, že?!

Je dokázáno, že lidi, zejména mladí, již neumí se v přírodě orientovat. Zvítězily navigace a ten šuplíček v mozku začíná zakrňovat. Dovolte malou soutěž. Poznáte z jakého vynikajícího houbařského lesa byl snímek pořízen?

Ze sedla je to na tu horu již kousek. Bývávalo tam keltské hradiště, později vojenská vidová hláska a nedávno tam byla postavena turistická rozhledna. Pod ní jsme se na jednu noc uložili. Nedaleko je bývalá turistická nocležná, dnes hospoda a penzión. Kdo odpoví jako první může na fototoulku. Dostane i oběd a něco k pití.

Toulat jsme se začali již kousek za Prahou. Vzali jsme to zadem směr Sušice. Navštívili jsme několik botanických a mykolických lokalit. Chtěli jsme zejména poznat stanoviště chráněných rostlin jak vypadají, když orchideje odkvetou a odeberou se do věčných lovišť. Bylo to až neskutečně zajímavé. Následně jsme, za tři dny, projeli pořádný kus Šumavy. Bylo to náročné, ale krásné, zajímavé.

Pozdně jarní orchideje odkvetly, ale jejich zbytky jsou ještě k dohledání. Mnohé ve svém stáří vypadají zajímavě.

Začíná ale čas těch letních. Na -v- jsme objevili první kvetoucí kruštíky bahenní. Ještě čtrnáct dnů a vypukne zde nebývalý koncert. Podle stop nás již mnozí nedočkavci předešli. Určitě si to tady uživali tak jako my. Překvapením bylo, že tady ještě dokvétali -tr-. A nebylo jich zrovna zas tak málo. Po ostatních prstnatcích už - až na několik zbytků - nebylo památky. Tak opět za rok. My se těšíme na ty velkolepé zážitky již dnes.

Po tři dny jsme vařili zlevněné konzervy od nejmenovaného moravského výrobce. Vůbec nejsou špatné. Plechovka čočky s klobásou dokáže nasytit každého jednotlivce. U chalupářského guláše už je to horší. Je vynikající, spousta omáčky, i maso se tam v dostatečném množství najde, ale chtělo by to ještě několik kilogramů těstovin. Nejlepší jsou asi v terénu kolínka. Chlap ale také potřebuje více pepře nebo ještě lépe feferonek, chili papriček. Pak teprve to má ten správný říz. Ale bez piva pod smrčkem to opravdu, ale opravdu není ono. O to více nám pak v hospodě to boží pití chutnalo.

Jak moc jsme si všichni přáli si konečně naplnit košíky. Zajížděli jsme na roky prověřené úspěšné lokality, ale kde nic tu nic. Dokonce jsme prověřili stročkovce kyjovité, ale v lese sucho, sucho, sucho. Po houbách ani památky. V týdnu překontrolujeme korálovce a další mykologické skvosty.


Cestou na jih jsme v jednom městečku zaskočili do hospůdky na jedno orosené. Ano, máš pravdu, u toho jednoho nezůstalo. Otevřely se dveře a vstoupil on houbařský zdejší šampión. Měl takový ten košík na jahody. V něm na povrchu noviny. Bylo nám hned jasné, když začal hovořit s hospodským, že je to jeho přední dodavatel hub. On přinese, kuchař uvaří, a on dostane piva gratis. Tak to funguje v mnoha lokálech a mnohdy nejde jen o "rostlinné" dary lesa.

Netrvalo dlouho, papír odkryt a my koukali na tu krásu. Jeden hříbek, mladá bedla vysoká, a na dně v několika centimetrech lišky. Těm sucho asi zas tak moc nevadí. Máte stejný názor?

Den se chýlil ke konci a my jsme potřebovali nejen najít místo k přespání, ale hlavně natankovat vodu. Pivo je pivo, ale nad kvalitní lesní vodu z pramene není. V těch vedrech je to to nejlepší co může fototulák, vandrovník, dostat.

Zapíchli jsme to tam nahoře pod nebem na lesním tábořišti, vedle bivaku hned obrovský rybník a stánek s pípou. První naše kroky vedli ke zdejšímu letitému houbaři. Ten si pod letitým smrkem v dubnu postaví stan, vybuduje tábořiště, ohniště, a s prvním mrazem odjede opět do civilizace. Co ten chlap tady nasbírá za houby a ještě všechny usuší, zavaří, sní a ještě mnohé pohostí. Jeho slova a jeho paní nás vůbec nepřekvapila - nerostou, pouze lišky sem tam jde najít. Zasedli jsme k jeho vatře a povídali dlouho do noci. Pivo jsme vyměnili za kafe a čaj s rumem.

Vraceli jsme se od Plešného jezera a opět zaskočili do lesa. Já hned u silnice našel překrásné a veliké dvě lišky. Byli jsme nabuzeni a s velkým očekávání procházeli překrásný smrkový les, ve kterém i ostrůvky listnatých stromů. Našli jsme pouze jednoho velkého hřiba smrkového, který to ale již měl za sebou. Potom pařez a kolem něho tyto plodnice. Za Boha si nemohu vzpomenout jak se ta houba jmenuje. Ještě nedávno jsem si v tomto případě projel celou abecedu a ona ta milená houbička naskočila. Teď už bohužel nenaskakuje nic. Vím, ale vzpomenout, tak to ne. S tím ale již nic nenadělám. Pamatuji si ale, že není tím čím se tváří....

Při návratu jsme v městečku konečně u silnice potkali pravověrného houbaře. Seděl u vozovky před vjezdem do města, prodával borůvky, a světe div se i houby. Několik hříbků smrkových a o trochu více lišek obecných. Ani se neptejte co chtěl za tu jejich hrst. Uvážíme-li, že v Dolomitech lišky stály 9,50 eur za kilo, tak tady to byl tedy pořádný ranec. A proč ne. Říká se tomu tržní ekonomika. Když je něčeho málo a je to vyhledávané, tak proč ne. Že?!

Já jsem za ten víkend našel pěkné hnízdo kozáků habrových. Plodnice byly mladé, tvrdé, překrásné. Pak ještě jednu mladou uzavřenou bedlu a dvě velké lišky obecné. Když to převedu na peníze, tak jsem si zaplatil téměř půl nádrže benzínem.

 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jaroslav | E-mail | 21. července 2014 v 7:52 | Reagovat

To místo je vrch Sedlo u Albrechtic
(hezká fotka Svatoboru)
Co máte "Vy pražácí" porád s těma houbama?

2 Jaroslav | 21. července 2014 v 8:17 | Reagovat

Neodpověděl jste si ve Vašem článku sám?
"Ze sedla je to na tu horu již kousek. Bývávalo tam keltské hradiště, později vojenská vidová hláska a nedávno tam byla postavena turistická rozhledna. Pod ní jsme se na jednu noc uložili. Nedaleko je bývalá turistická nocležná, dnes hospoda a penzión."
Přeji krásný den, Jaroslav

3 Václav | 21. července 2014 v 12:01 | Reagovat

Je to přesně tak jak píšete. Ano trochu jsem toho v zadání řekl o hodně více. Doufám, že nejste z toho kraje.

Pod Sedlem bývala chata Klubu českých turistů. Ten jí však prodal a nyní je tam soukromá ubytovna, penzión. Mají tady výborné pivko, dobře vaří a venku je možné i na ohništi grilovat. Pro houbaře je to tady pravý ráj. Tedy když rostou.

U kostele je prastarý statek, kde je rovněž možné se ubytovat. Ceny jsou tady velice mírné. 200 korun za osobu. A pak nekup to. Doporučujeme zejména v případě, že máte malá děcka. Tady mají vše - ovce, housata, telátka, kachňátka, kuřátka, pejska, kočičky atd. Tady vaše ratolesti poznají co je to venkov, co je to zvířectvo.

4 Kamila | E-mail | Web | 23. prosince 2019 v 12:30 | Reagovat

Na Šumavě je nový penzion s apartmány: Kvilda-Luční

5 olaff | E-mail | 28. dubna 2020 v 17:58 | Reagovat

http://horkedivky.top - horke divky z vaseho okoli

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama