Kotrč kadeřavý - Sparassis crispa - Kučierka veĺká

24. září 2014 v 23:09 | Kolik jich asi v přírodě každoročně je? Lze na tuto otázku vůbec odpovědět? |  - - k. kadeřavý
Kotrč kadeřavý aneb to bylo ale překvapení

Jeleni v říji ještě nic moc a tak jsem se odtrhl od party a vydal se do šumavského hvozdu naplnit ještě jeden košík. Vzal jsem to kolem potoka, který spojoval dvě lesní cesty. Hub všude kolem plno, ale nebyly to ty co dáváme s oblibou do košíku. V lesích již houbařů moc nebylo. Všichni již mají plné mrazáky, skleničky a nasušených plné krabice.

Toho krasavce kadeřavého jsme zahlédl již z velké dálky. Jenom jsem si říkal, jak to že ho nikdo ještě nesebral? Vždyť tam musel být po hodně dnů. Byl to, co do velikosti, pořádný macek. Ukazuje se, že fotografie tu velikost zachytit neumí. Nejen že plodnice byla co do šířky a výšky úžasná, ale i hloubka byla něčím neskutečným. Zkrátka se zadařilo.

Plodnice byla ukotvena ve stromě a já se nemohl dostat až na její začátek. Při pokusu jí vyjmout jsem jí přetrhl. Mohu doufat, že tam vyroste v příštím roce další? Jaké s tím máte zkušenosti. Říká se, že když se kotrč opatrně vytočí, nepoškodí se podhoubí, tak zaručeně tam vždy vyroste plodnice další. Houba byla tak překrásná a veliká, že jsem si nejdříve myslel že je to Němcův.

Polévka je grunt: 400 g kotrče kadeřavého, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce sladké mleté papriky, špetka pálivé papriky, asi 1 l vody nebo vývaru, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, majoránka, nať z jarní cibulky na ozdobu

Houbu kotrče dobře očistíme, propláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na nudličky. Na olivovém oleji si zpěníme drobně pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem a po chvíli přidáme i pokrájeného kotrče. Posypeme drceným kmínem, sladkou a pálivou mletou paprikou, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka (asi 20 minut). Na závěr zahustíme jíškou z másla a hladké mouky a ještě chvilku povaříme. Dochutíme solí a majoránkou, ozdobíme nasekanou jarní cibulkou a můžeme podávat.

Poznámka: Kotrč kadeřavý je mohutná jedlá chorošovitá houba keříčkovitého vzhledu, která parazituje převážně na kořenech borovic. Plodnice měří v průměru asi 10 až 20 cm, nezřídka však až 40 cm (taková plodnice je i několik kilogramů těžká). Houba je keříčkovitě uspořádaná, kulovitého či podlouhle oválného tvaru a zdálky připomíná hlávku květáku. Barva kotrče je v mládí světlá, postupně žloutne až do žlutohnědé barvy, někdy s růžovým či světle rezavým odstínem, přičemž větvičky jsou na okrajích tmavší než bledý vnitřek plodnice. Kotrč je velmi vyhledávanou houbou, má totiž nápadnou oříškovou vůni a chuť. Asi nejčastěji se z něj připravuje nepravá dršťková polévka nebo guláš, hodí se ale i například k nakládání do octa.
Zdroj COOP

 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Václav | 26. září 2014 v 0:18 | Reagovat

Tak se uvařila polévka z kotrče kadeřavého a bylo to eňo něňo. Fakt je to delikates. INZERÁT - koupím kotrče kadeřavého v jakémkoliv množství.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama