Svíčková podle receptu mistra světa

25. října 2014 v 23:07 | xyz |  RECEPTY
Vypadá to, že následující recept na svíčkovou je tím nejdokonalejším. Zkuste a vyslovte ortel

V nedávných dnech se na dobřichovickém zámku konal I. ročník brdského festivalu ve vaření svíčkové omáčky. Výsledek hodnotila jak komise složená z odborníků, tak i laická. Soutěžilo patnáct borců a to jak profesionálové, tak i amatéři. Vítězem u obou porot se stal Jaroslav Petrů z restaurace Centrál, Ledeč nad Sázavou. Není to žádný kuchařský nováček. Ve svíčkové se stal, na letošním XIX. ročníku mistrovství světa ve vaření tohoto českého skvostu, mistrem světa.

Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, doplněná brusinkami, citrónem a šlehačkou pro dotvoření chuti, je typickým českým jídlem. Je to pochoutka, po nímž se stýská mnoha Čechům, kteří odešli do ciziny. Nikde jinde jako v Česku vám takovou svíčkovou nepřipraví. Nicméně, na území ČR se vyskytuje mnoho druhů receptů, které se mírně liší v chuti omáčky, takže se nedá hovořit o jediném univerzálním receptu. Proto je přesnější říkat: nikdo jiný jako maminka vám takovou svíčkovou nepřipraví.

RECEPT
mistra světa ve vaření svíčkové
JAROSLAVA PETRŮ

Koupíme kilo a půl hovězího zadního, nejlépe falešné svíčkové. Maso řádně očistíme, omyjeme, usušíme a potom prošpikujeme. Připravíme lák z vody, octa, kořenové zeleniny, petržele, celeru, mrkve, divokého koření, bobkového listu, nového koření, celého pepře, trošky soli a cukru. Lák svaříme a necháme vychladnout. Pak do něj ponoříme maso a dáme do ledničky, nejlépe na čtyři dny.

Pro omáčku počítejte 30 dkg celeru, 30 dkg petržele a 60 dkg mrkve. Dále dvě větší cibule o průměru 8 cm, citron, divoké koření, bobkový list, nové koření a pepř. Vše dohromady orestujeme, přidáme hořčici a cukr. Počítejte tak 20 minut, půl hodinky. Pak do omáčky příjde jedna polévková lžíce švestkových povidel, zastříkneme octem a vodou a necháme opět orestovat. Na tomto základu opečeme maso ze všech stran, zalijeme vodou a dáme péct. Maso musí být celé ponořené. Pečeme cca dvě hodiny na 200 stupňů C.

Vyndáme maso, omáčku nahrubo rozmixujeme, přifedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v mléce. Vše se dále vaří alespoň tři čtvrtě hodiny. Dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Přidáme 30% smetanu, na kilo a půl masa až litr. Vše přes hrubší sítko propasírujeme a na závěr zjemníme kvalitním máslem.

Pro zdejší čtenáře zaznamenal Michal Korol


 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Houbaři mají doma majlant | 25. října 2014 v 23:25 | Reagovat

Houbař, který umí, má doma ve spíži majlant. Pojďte si spočítat kolik hub máte doma v penězích.

BILLA - současné ceny sušených hub: Lesní směs - 50g, 99,90 Kč. Shitake - 30g, 59,90 korun. Houby jsou s velkou pravděpodobností z lesů země Koruny české. -vb-

2 blog | 26. října 2014 v 14:03 | Reagovat

Nemáte prosím někdo ilustrační fotografii plného talíře svíčkové? Pošlete...

3 Václav | 31. října 2014 v 10:49 | Reagovat

Dnes se stalo módou, že k svíčkové se přidávají brusinky. Nevím jak vy, ale já je na talíři mít nemusím. Kde se tento zvyk vzal? Je to opravdu nutné? Je tady někdo kdo je také nemusí mít. Také vás obtěžují?

4 Václav | 31. října 2014 v 11:24 | Reagovat

Největším prohřeškem je si k této dokonalé krmi koupit knedlík v krámě, v supermarketu...

Jednou na téma knedlíku hovořil jeden z předních odboníků na potraviny. Řekl: "Není pravda, že v restauracích je složité si knedlík připravit. Svědčí to pouze o tom, že kuchař je líný. Tam kde nemají vlatní knedle, tak tam nechoďte. To samo o sobě svědčí o pohrdání zákazníkem."

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama