Čirůvka zemní – informace, které nenajdete v žádném mykologickém atlasu

8. prosince 2014 v 14:43 | Jiří Patočka |  - - zemní
Čirůvka zemní

Houbařská literatura představuje zvláštní druh odborné literatury, určené široké veřejnosti. Odborná literatura je typ textu, který slouží k prezentaci deklarativně přesných poznatků vědeckého charakteru získaných vlastním výzkumem nebo odvozených z dřívějších prací. Číst vědeckou práci není snadné. Používá četné odborné termíny a u čtenáře předpokládá určitou znalost tématu. Hlavním cílem odborné literatury není čtivost, poutavost nebo literární krása textu, ale schopnost poskytnout čtenáři přesné, správné, pravdivé a co nejúplnější informace o popisovaném objektu, jevu nebo události.

Objektem, tedy předmětem zájmu houbařské odborné literatury jsou houby (Fungi), zejména ty makroskopické - mnohobuněčné organismy z obrovské říše hub, které tvoří nadzemní plodnice. Řekneme-li, že jdeme na houby, myslíme tím, že vezmeme košík a jdeme sbírat plodnice hub. Do lesa, na louku, na zahradu, prostě kamkoliv. Houby rostou téměř všude a je jich obrovské množství druhů. Na celém světě více než jeden a půl milionu a v České republice asi deset tisíc druhů. Abychom se v takovém množství druhů dokázali orientovat, potřebujeme odbornou mykologickou literaturu. A ta česká je opravdu rozsáhlá a velice kvalitní. Každoročně vychází nové a nové houbařské atlasy, houbařské příručky a knihy o houbách a milovníci hub je kupují, čtou a obdarovávají jimi své příbuzné a známé. Každoročně vyráží v České republice statisíce lidí do přírody, jsouce vybaveni vědomostmi získanými studiem mykologické literatury, a neúnavně se pídí po všem, co vypadá jako houba. Po všem, co se dá sbírat, fotit nebo jen tak obdivovat.

A je toho opravdu hodně. Mykologická literatura obsahuje velké množství rozmanitých informací v podobě popisů či fotografií, grafů, schémat a tabulek. Jsou však informace, které v tomto druhu literatury nenajdete. Jsou až příliš odborné, spíše vědecké a pro toho, kdo pospíchá do lesa s košíkem, aby si nasbíral houby na smaženici, nadbytečné a nepotřebné. To ale neznamená, že takové informace nejsou zajímavé. Dávají nahlédnout hlouběji do světa hub a uspokojí hloubavé čtenáře, kterým již nestačí jen vědět jak ta či ona houba vypadá, kdy a kde roste a zda je jedlá, nejedlá či jedovatá. Chtějí třeba vědět, proč je ta houba jedovatá, co je příčinou její jedovatosti, jak se jmenuje jed, který houba produkuje, jaké má jed chemické složení, jak byl objeven, co se stane, když jed pozřeme, jaké reakce to vyvolá v našem organismu atd. atd. Jsou tisíce otázek, na něž běžná mykologická literatura nedokáže dát odpověď, ale na něž odpověď třeba existuje, jenže je z jiného vědního oboru. Takovéto informace jsou však většinou obtížně dohledatelné a pro čtenáře bez vědecké erudice ne vždy pochopitelné. A tak musí nastoupit někdo, kdo takové informace vyhledá a vědecké články s těmito informacemi upraví do textu, který bude srozumitelný co největšímu počtu čtenářů - popularizátor vědy.

Chcete-li se dovědět nejnovější informace o čirůvce zemní, takové, které se v běžné mykologické literatuře neobjevují, klikněte na tento link http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=715&mode=&order=0&thold=0
Jiří Patočka
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama