Čirůvka májovka aneb na dnešní den jsem se těšil po celý rok. A tak jako vždy opět jsem se dočkal

5. května 2015 v 17:20 | Ať si kdo chce co chce říká, ale já bych čirůvku májovku zařadil v pomyslném žebříčku chutnosti hub na přední místo... |  - - májovka
Není lepší krmě z houby jako smetanová omáčka s kouskem hovězího masíčka než z májovky. Nesmí samozřejmě chybět domácí houskový knedlik...

Před okamžikem jsem se vrátil z lesa, kde jsme se státní ochranou přírody byli překontrolovat jednu kriticky ohroženou rostlinu. Již několik let jí likvidují divočáci. S velkou pravděpodobností si oblíbili její olddenky. Budeme stavět plot?

Při té příležitosti jsem se po rozloučení vydal prohlédnoout roky prověřená místa s výskytem čirůvky májovky. Žádný velký úspěch jsem neočekával. Jarní houby pro nebývalé sucho nebyly a nejinak tomu nemohlo být ani u této voňavé houby. Sucho v lesích přetrvává a dokonce se ještě neukázaly aní jarní byliny. Je jich pomálu.

Jak tak koukám z okna, tak se stále více zatahuje. Meteorologové hlásí přívalové deště. Když budou vydatné, tak se konečně ve velkém májovek dočkáme.

Mám jeden plácek kam již chodili moji předci. Již tomu bude o hodně více než sto let. Sto padesát, dvě stě? Nebylo snad roku, že by se tam májovky neukázaly. Ale co se dnes nestalo. Celý ten prostor byl jemně a nehluboko, jen tak po povrchu, přeryt divočáky. Že by i oni májovky měli v oblibě? A proč ne?! Když chutnají nám, tak proč ne jim. Problém ale je, že divokých prasat je stále více a páší nemalé škody. Vypadá to, že se nám v houbaření stávají velkými konkurenty.

Opodál jsem našel konečně první májovku a aby toho nebylo tak málo, tak na třeni měla přisátou sestřičku. Radost veliká, ale na omáčku jedna plodnice nestačí. Jinak kde nic tu nic. Plodnice nebyla ani bílá ani tmavá. Něco mezi tím.

Na druhé lokalitě po delším hledání jsem konečně narazil na několik těch tmavějších plodnic. Bylo vůbec velkým štěstím že jsem tu první houbu vůbec zahlédl. Ty kolem ní byly ještě ukryty v listí, ve staré trávě. Vůbec nebyly vidět. Ale vydařilo se. Těch více než deset plodnic udělají několik litrů toho až neskutečného omáčkového šmaku. Ó, jak já už se na ten kulinářský zázrak těším. Více o čirůvkách májovkách ZDE!!!

Plodnice byly až neskutečně krásné. Pevné, tvrdé jako ocel, hodně masité a nikde ani červíček. Že by ani on neměl rád to sucho? Již několik posledních let se mluví o bílé a tmavé formě. Dnes jsem zjistil, že ta tmavá má o hodně silnější masitější třeň. Že by jen náhoda? Nebo to snad dokonce něco znamená?



Pojďte s námi zanedlouho objevovat byliny Českého krasu. Určitě i na houby dojde. Zajistíme i ubytování na tábořišti. Hospůdka nedaleko a do Prahy, Plzně, je to vlakem za hodinku. Tak jako na okolní hrady. Příjemně to bude strávený víkend.
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 sirváleček | 5. května 2015 v 22:30 | Reagovat

Divočáci jsou masivně přemnoženi a je nejvyšší čas je z 90% vystřílet, zbytek zahnat do obor a začít krmit antikoncepcí. Jenže to by divočáci nesměli být chytřejší, než lovci.

2 Honza | 6. května 2015 v 14:47 | Reagovat

Tak moc nezapršelo.Všude je sucho a májovky nic. Otázka je jestli se vůbec dočkáme.

3 Michal | 6. května 2015 v 21:08 | Reagovat

Včera jsem viděl nějaké lidi sbírat májovky na Lužinách mezi paneláky, byly to spíš menší kousky. Dneska jsem našel pár menších májovek nad Dalejským údolím, ale byly skoro sežrané od slimáků...

4 Vráťa | 7. května 2015 v 14:21 | Reagovat

Sbírat májovky mezi paneláky to asi není zrovna dobrý nápad. Tedy jestli tam neustále pobíhají pejskové. Já jich pár našel u nás na okraji lesa a byly to ty tmavší. Bude asi smaženice.

5 Lorenzo | 10. května 2015 v 22:43 | Reagovat

Našel jsem májovky včera v NPP Černá rokle a dnes na Brdech.

6 Václav Burle | 10. května 2015 v 22:52 | Reagovat

Blahopřeji. A v jakém množství a na co je použijete?

7 Čirůvka májovka po španělsku | 21. března 2016 v 19:52 | Reagovat

Souhlasim se všemi, co si teď prohlíží fotografii a nevěřícně kroutí hlavou. Sběr tak malinkatých plodnic - stejných nebo menších jako hrášek - je i z mého pohledu přímo barbarstvím! Promiňte mi.

Já ale houby moc ráda baštím, a tak jsem neodolala v jedné restauraci v oblasti Kastilie a Leonu, kde mimo běžné nabídky nabízeli i "perro chico". Že se vlastně jedná o čirůvku jsem zjistila až na talíři. Při objednávání jídla jsem to nevěděla. Nicméně tato houbička na olivovém oleji opražená a doplněná žloutkem byla přímo božská mana. Ve Španělsku se jedná o jednu z prvních jarních hub. V Česku je to májovka, protože její čas výskytu je v tomto čase na vrcholu. Ve Španělsku je to "štěně... či psí kluk", nicméně také jedna z prvních jarních houbiček. Jen to jaro tady začíná o fous dřív.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama