Kačenky české to je jedna velká záhada. Pojďme se pokusit ty taje rozkrýt. Ale bez vás to nepůjde....

14. dubna 2016 v 22:57 | V minulých dvou letech se kačenkám českým nedařilo. Odborníci vinu dávali na nedostatek vláhy. Ale ani letos jí nebylo nic moc a kačenky se derou k nebesům po celé Česko republice jako divé. Proč tomu tak je my nevíme a vy? |  - - kačenka česká
Letos oproti rokům minulým se kačenkám českým daří. V dávných letech ale byly všude kam se oko podívalo. O tom se nám může už jenom zdát. Vždyť ani losos již netáhne českou peřejí. Jak se zpívá v té přeslavné trempské písni. Ví vůbec ještě někdo, že v historických časech houby, tak jako i tyto ryby, nikdo již nechtěl pro jejich nebývalé množství jíst?

(14. dubna 2016) - V hlavním televizním zpravodajství stanice Nova kamera ukazuje na manželský pár, který na okraji lesa, v tak zvaném "bordelu," sbírá jednu houbu za druhou. Redaktor neustále, tak jako on a ona, hovoří o smržích. Prokazatelně se ale jedná o kačenky české. Korunu všemu dá šéfkuchař, který rovněž o rozdílech mezi smrži a kačenkou českou neví vůbec nic. Ono se ale není čemu divit. Znalí vědí, že lid už houby nezná. A proč taky. Dnes si vše z potravin nakoupí v hypermarketech, supermarketech. Pryč jsou časy, kdy houby byly pro občany velice důležitou potravinou a to zejména v jarních a zimních měsících. Ono nebývalo vždy tak dobře jako v současných dnech. Málokdo to již ví, že býval i převeliký hlad. Mnohdy matky neměly aní čím nakrmít svá děcka...

Letošní sezona smržů a kačenek českých ještě nekončí ale již dnes lze prohlásit, že se vydařilo. Zejména kačenky české a smrže pražské rostou jako houby po dešti. Pravdou ale rovněž je, že lid slezský, moravský a český je moc nesbírá. Vůbec nemá tušení vo co go a jaké blaho tyto plodnice znamenají v rodinných kuchyních. Kde je ale chyba? Přitom například uměle pěstované houby ze supermarketů a trhů se rok od roku neustále lépe prodávají. Na první straně je zajisté neznalost hub a na druhé pravděpodobně ta námaha při jejich sbírání. I když ta mnohým nejen velice prospívá, ale i oblažuje srdéčka, duše. Není nic zdravotně a duševně prospěšnějšího než pobyt v lůně Matičky přírody!

NEUSTÁLE DOSTÁVÁME DOTAZY
JAK NA KAČENKY ČESKÉ
KDE JE HLEDAT
KDY JE NA NĚ TEN NEJSPRÁVNĚJŠÍ ČAS

DESATERO HOUBAŘE aneb JAK NA KAČENKY ČESKÉ: VĚŘTE, ŽE JE TO VELICE JEDNODUCHÉ:

I/ - V prvé řadě je potřebné si najít své lokality, plácky. A to není vůbec jednoduché. Jestli nemáte někoho v rodině kdo je předává, nebo přítele houbaře, milenku, kamaráda, tak jste "téměř" bez šance. Zbývá jediné. V době, kdy příjde jejich čas, cca konec března, polovina dubna, chodit od místa k místu a doufat, že se povede. Není to vůbec jednoduché. O nálezu rozhodují doslova dny. Kačenka česká rychle se vzepne k nebesům, ale stejně rychle i odejde na věčnost. A tento způsob je třeba opakovat rok za rokem.

II/ - Platí ještě jedno důležité pravidlo. Tam kde jste kačenky našli se vrátit za několik málo dnů. Určitě tam vypukne další vlna a později se jednotlivě najdou i další plodnice.

III/ - Jestli jste si jisti, že vaši lokalitu nikdo nezná, tak sbírejte jen vzrostlé plodnice. Menší nechte se vzepnout ke hvězdám. Jednoznačně tak získáte od Matičky přírody více kvalitního bio "masa!"

IV/ - Na místech kde kačenka česká roste je nutné se pohybovat jako baletní mistr, primabalerína. S citem a láskou. Ty nejmenší plodnice nejsou vůbec k zahlédnutí. Takže se snažme se moc na lokalitě nezdržovat. Lepší je jí projít a vrátit se za dva, tři dny. Pouze tímto způsobem houby nerozdupeme.

V/ - Pouze znalí zkušení borci znají pravidlo kopečků, hromádek. Až tyto zejména pro kuchyň naprosto fantastické houby dostanete do oka, tak zjistíte, že na placech je možno každou chvilku zahlédnout takové divné hromádky. Stačí je opatrně rozhrnout a světe div se pod nimi ty nejkrásnější plodnice. Bohužel jsou také houbaři, kteří celou lokalitu systematicky holí, klackem rozhrabávají jen aby ani o jednu houbu nepřišli. To určitě není ten správný způsob houbaření. Že by hamty hamty ať mám víc než tamty?

VI - Trvá to i roky než kačenkář zjistí, že je velice dobré si lokalitu projít i v opačném směru. Z ničeho nic - až je to k nevíře - se začnou objevovat ve velkém další plodnice, které přešel. Ty potvůrky se umí převelice dobře maskovat.

VII - Když na kačenky české napadne sníh, tak není nutné si zoufat. Houbám to vůbec nevadí. I když zmrznou, tak se pod bílou peřinou odpočinou, prospí a následně při oblevě opět začnou pokračovat v růstu. Platí pravidlo, že na plácky, lokality, s jejich výskytem, je dobré se neustále vracet. Pouze tak se kačenky naučíte perfektně znát.

VIII - Doporučujeme před jejich vložením do mrazáku je blanšírovat. Ono se to nezdá, ale houby ztvrdnou a kloboučky lépe drží tvar. Nejsou následně rozblemcané. Tepelnou úpravou se zbavíme i různého živého neřádstva. Proto je i dobré je před zpracováním pořádně proprat ve vodě. Kačenky mj. obsahují v sobě i zbytky zeminy a zejména písku.

IX - Pozor! Ono se to málo ví, ale jsou jedinci, kteří mají na kačenky české nemilou alergii. Nejdříve se myslelo, že se jedná cca o jednoho člověka z jednoho milionu. I na přednášce České mykologické splečnosti v Praze se prokázalo, že toto číslo nesouhlasí. S velkou pravděpodobností alergií trpí nemálo houbařů, lidí. Při prvních příznacích je dobré vyhledat lékařskou pomoc. Je rovněž dobré lidem, kteří kačenky ještě nikdy neměli jim nabídnout malou porci. Ať se nejdříve přesvědčí, že mezi postižené nepatří.

X -

(pokračování nekonečné....)


Z a j í m a v o s t i:

+ + + V letošním roce se hodně zadařilo. U kačenek českých se dá prohlásit, že dlouho již nebyl tak úrodný rok. Nasbírali jsme nejen plné koše, ale i přepravky, krabice. A jsme u otázky jestli to není barbarství odnášet tolik plodnic do našich kuchyní. Domnívám se, že není čeho se obávat. Jak již mnohokrát řekl přední český a evropský mykolog pan Mgr. Holec. "Sbírat plodnice ničemu neškodí. Jenom je třeba chránit biotop."
Každý zkušený kačenkář rovnět ví, jak se tyto houby dokáží v hrnci při blanšírování zcvrkout. Tento způsob vřele doporučuji.

+ + + Jak již mnohokrát prohlásil významný český mykolog a předevší znalec gastronomie přes houby JUDr. Aleš Vít "Blanšírování je nejlepší a jediný způsob jak jak nejen kačenky české uchovat do zimního období. Navíc tento způsob kačenky, smrže, zpevní, a tak se následně v kuchyni dobře připravují. Nejsou tzv. rozblemcané."

+ + + Na burle.blog.cz připravujeme s předním českým mykologem rozsáhlý článek na téma kačenka česká a alergie. A ta není vůbec nic příjemného. Jak zde bylo v několika článcích již popsáno - například od pana profesora Jiřího Patočky, který dokonce zde na blogu tu zákeřnou látku pojmenoval - mylný byl názor, že se týká tak jednoho člověka z milionu. Ta čísla jsou horší. Doporučuji všechny kdo okusí kačenku českou poprvé aby zvolili na talíři nejprve jen symbolické množství a to postupně zvyšovali. Jen tak budete mít jistotu, že mezi ty postižené milovníky houbaření nepatříte. Věřte, že není o nic stát. Ta alergie je velice nepříjemná a možná i pro zdraví člověka nebezpdečná!

+ + + My jsme od narození - tedy i více než sedmdesát let - trempové, vandrovníci, fototuláci. Téměř pokaždé když vyrazíme na kačenky české, ale i na jiné houby, si najdeme trochu toho času na posezení a pokecání a to nejen o houbách. Vyndáme vařič, větší nádobu, a hned na místě si kačky uklohníme. Pojíme, popijeme, chudáci řidiči a užijeme si překrásného dne v lůně přírody. Zná snad někdo lepší prožití dne? Děláte to podobně nebo znáte i zajímavější způsoby jak se sejít, podišputovat, s přáteli?

/...máte zajímavou fotografii kačenek, smržů a hlavně texty, které potěší i ostatní houbaře, milovníky přírody, tak posílejte na burle@seznam.cz. Rád to zde uveřejním./


 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Matěj | 15. dubna 2016 v 0:11 | Reagovat

Je vůbec představa kolik kačenek a smržů se tak asi přibližně například letos po celé republice nasbírá?

2 Václav | 15. dubna 2016 v 12:44 | Reagovat

To by určitě nejednoho z nás zajímalo. To se ale s velkou pravděpdobností nedá aní rámcově zjistit. Moc to ale nebude protože lidi kačenky ani smrže neznají a navíc vůbec nemají tušení že houby rostou tak brzy na jaře. Ale kdo ví, třeba to je všechno jinak.

3 Jirka | 16. dubna 2016 v 7:38 | Reagovat

V Praze se kilo kǎčenek prodává za 600 korun.

4 Václav Burle | 16. dubna 2016 v 22:41 | Reagovat

Šest set korun za jeden kilogram to je tedy síla. My jsme dnes byli ve sběru kačenek českých hodně úspěšní. Když ale spočítám benzín - přehodně kilometrů - tu až neskutečnou námahu, zejména v mém věku, tak je ta cena hodně podhodnocena.

Ale když má někdo kačenky hned za bydlištěm, tak to může být v ceně i o něčem úplně jinem. Záleží na okolnostech. Já bych je ale za tu cenu nikdy nekoupil. Co já jsem už těch hub rozdal. Nepamatuji se, že bych někdy prodal byť jednu plodnici. Na lesních plodech by se vydělávat nemělo. Na toto téma je zde na blogu několik článků. Například továrny a rodiny v Polsku jsou pro řadu lidí hlavním celoročním výdělkem. To by ale bylo na hodně jiné a hodně dlouhé povídání..

5 Václav Burle | 17. dubna 2016 v 22:57 | Reagovat

Máte k desateru kolem kačenek českých nějakou připomínku, doplnění? Tak prosím pište sem do komentářů. A samozřejmě i zde uveřejněné řádky opravujte. Já si nedělám nárok že mám ve všem pravdu....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama