HŘIB ŽLUTOMASÝ alias BABKA - konzumovat či nekonzumovat?!

2. dubna 2017 v 19:46 | Vše nasvědčuje tomu, že není dobrý nápad hřib žlutomasý konzumovat. Jsou přece lepší a kvalitnější houby, tak proč pokoušet štěstí.... |  - - hřib žlutomasý
K tématu se dále vyjádřil profesor toxikologie Jiří Patočka, který potvrdil, že nedohub zlatovýtrusý obshuje mykotoxin hypotemicin, který je biologicky aktivní, cytotoxický a jedovatý pro savce. Existuje proto důvodné podezření, že příčinou sekundárních otrav jedlými houbami může být právě hypotemicin. Existuje také hypotetická možnost souvislosti s melanomem - formou rakoviny kůže. Patočka nedoporučuje vyhýbat se babkám zcela, ale:

nekonzumovat popraskané plodnice
nekonzumovat staré plodnice
nesušit babky, aby nedohub neinfikoval i další houby

V potravinářství jsou obecně mykotoxiny považované ze velmi nebezpečné. "Téměř všechny mykotoxiny poškozují játra a ledviny a negativně působí na imunitní systém, některé jsou potenciálně karcinogenní. Příjem určitých mykotoxinů lidmi a zvířaty může vést k poškození jater, trávicího traktu, k rakovině a odumírání svaloviny."
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Výstava fotografií hub Václava Burleho neustále putuje republikou. | 4. dubna 2017 v 23:09 | Reagovat

Nyní v muzeu v Novém Strašecí. Po celé léto pak bude na zámku v Nižboru. A následně Davle, Rožmital pod Třemšínem, zemědělská univerzita v Praze atd. atd. Fotografujete? Nechcete se přidat?!

2 MV | 5. května 2017 v 14:05 | Reagovat

Hřib žlutomasý čili babka? Před časem mi udělal velkou radost rozhlasový blábol (jinak to nazvat neumím) p. ing. Baiera; pokud podobné výplody odradí od návštěvy lesa pár buranů, kteří se v něm neumí chovat, pak je dobře. Jinak ale jedni z mých přátel sbírají, suší a konzumují babky už asi 35 let a nevypadá to, že by nějak zdravotně strádali. Spíše naopak. Takže prohlížet, sbírat mladé plodnice  a "plesnivým" se vyhýbat, ale při dodržení těchto rad soudím, že nebezpečí nehrozí.

3 Václav | 13. června 2017 v 15:25 | Reagovat

[2]: Jenže ono všechno souvisí se vším. Babka je karcinogenní!!! To za prvé. A za druhé faktem je, že nemocí kolem rakoviny je stále více. Rovněž je prokázané, že když se sušené babky přidají k jiným houbám, tak ta je dokáže zlikvidovat. Ty články kolem babky, čili hřibu žlutomasém, jsou zde na blogu. Stačí si v rubrikách vyhledat Jiří Baier. A je jich tam hodně. A to včetně těch vystoupení na rozhlasových stanicích.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama