Hřib žlutomasý alias babka. Kde je pravda? U vědců, akademiků, nebo u neznalých houbařů, občanů? Je opravdu nutné tuto nekvalitní a prokazatelně nezdravou houbu vůbec konzumovat?

1. října 2017 v 22:41 | Podzim to není jen houbaření, ale i troubení jelenů, pokládání laní. A my jsme každý rok při tom.... |  - - hřib žlutomasý
V těchto dnech na mnohých místech republiky se ve velkém objevily babky. Lidi je sbírají v obrovských množstvích zejména proto, že jiných hub není, jako pominutí. Uškodí si? Je správné, že je konzumují? Kde je pravda? Kdo jim poradí?

JE NĚKDO KDO DÁ OBČANŮM, HOUBAŘŮM, JASNOU A SROZUMITELNOU ODPOVĚĎ?
ČESKÁ MYKOLOGICKÁ SPOLEČNOST TVRDÍ NĚCO JINÉHO
A NEJINAK TOMU NENÍ ANI U VĚDCŮ, AKADEMIKŮ, PROFESORŮ.

V centrální části Šumavy je jednoduché lesní tábořiště, o kterém vědí jenom vyvolení. A mezi ty patří i zahraniční milovníci přírody. Na okrajích postávají auta, motorky, čtyřkolky a dokonce i karavany všech možných typů. A sem tam jsou rozhozeny stany a ohniště. V rohu u letitého hvozdu pak obřadní místo na oheň. Nikdy tady ale moc lidí, houbařů, fotografů apod. bohudík není. Je to ráj uprostřed Evropy. A co si budeme říkat. Hlavní slovo tady mají milovníci hub a lesních plodů.

Je zajímavé, že letos na Šumavě se žádný houbařský zázrak nekonal. Tedy jak kde a jak kdy. Po dlouhé době nebyly na jaře ani kačenky české. Samozřejmě, že mnozí houbaři, zejména v podzimní době, si mnohdy i udělali velkou radost. Moc jich ale nebylo. Ale zázrak se i tak udál. Na konci září, začátkem října, všude kam oko dohlédlo babky. A bohudík všechny vypadaly po zdravotní stránce moc dobře. Lidi jich nosili plné koše. Jeden se až divil jak vůbec je možné takové ohromné množství zpracovat. Neustále někdo odjížděl do civilizace. Tolik babek přímo ve hvozdu nikdo nezpracuje bez řádného zázemí - usušit, uložit. A to jde pouze v lůně domova. I když mnozí jsou na zpracování připraveni i v terénu. Ale na podzim, když už prší, všude je vlhko, to není zas tak jednoduché a u hřiba žlutomasého zejména. Nabízí se otázka jestli vůbec za tu námahu tato problematická houba stojí.

Na co ti pacholci čekají? Co jim to udělá když se otočí a vykročí k našemu úkrytu. A kde mají laně, své milé. Těžký život fotograf má....


 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 burle.blog.cz | E-mail | 1. října 2017 v 22:49 | Reagovat

Na burle.blog.cz zejména v letošním roce chodí až neuvěřitelné množství čtenářů. A my za ten zájem děkujeme.

Nejvíce je samozřejmě lidí z České republiky, ale i ze Slovenska a dalekého zahraníčí. Můžeme vás prosím poprosit aby jste pouze nečetli, ale také psali, posílali fotografie. Ostatní čtenáři a nejen houbaři vám budou vděčni...

2 Václav Burle | E-mail | 1. října 2017 v 22:51 | Reagovat

Byly čtyři dny úžasného volna. A my jsme je prožili naplno. V příštích dnech budeme zde na blogu informovat. A jak jste je v přírodě prožili vy?

3 Hans | 1. října 2017 v 23:53 | Reagovat

A nezapomeň napsat jak Baiera babka stála místo v české mykologické.

4 Výstava zahájena | E-mail | 3. října 2017 v 11:05 | Reagovat

V muzeu v Rožmitále pod Třemšínem byla slavnostně otevřena výstava velkoformátových fotografií hub Brd. A to nejen těch z Hřebenů a vojenského újezdu Jince, dnes CHKO Brdy, ale i z oblasti Třemšína. Od listopadu pak se přemístí na Českou zemědělskou univerzitu v Praze Suchdole. Tam pobude po dobu několika měsíců.

5 Václav Burle | E-mail | 3. října 2017 v 11:33 | Reagovat

Před několika dny jsem na Šumavě u Soumarského mostu potkal čtveřici amatérských mykoložek, které zkoumaly houby v tamějších rašeliništích. Nechtěli by jste i vy o jejich důležité práci vědět více? Co je platné, že umí, když o jejich práci nikdo nic neví...

6 Šindelovník severský | E-mail | 3. října 2017 v 11:38 | Reagovat

Zítra ve středu ho jedeme překontrolovat. V autech ještě jedno místo volné.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama