Jeřabiny: v přírodě, v kuchyni, v domácí lékárně i mytologii

18. listopadu 2017 v 21:56 | Jiří Patočka |  Jiří Patočka
Jakmile se kolem silnic objeví červené střapce malviček jeřábu ptačího, všem je jasné, že končí prázdniny a začíná škola. Ale také nevlídné a někdy zase krásné podzimní počasí s pestrou paletou barevných listů, mlhami, houbami, tlejícím listím a vším co k tomu patří. Jeřáb je statný strom, který dorůstá výšky až 12 metrů a žije až 100 let. V ČR roste na okrajích polí, cest, na lukách, úvozech a často i na rumištích a neudržovaných plochách. Má tvrdé a ohebné dřevo, které se používá při výrobě dýh i hudebních nástrojů. Kvete v květnu až červnu nápadným bílým květenstvím a na podzim září do dálky světle oranžovými až šarlatově červenými plody. Ty jsou vítaným zdrojem potravy pro ptáky ale pro člověka jsou pro svou trpkou a svíravou chuť téměř nepoživatelné. Existuje však výjimka.

Jeden z poddruhů jeřábu, jeřáb sladkoplodý moravský, má svůj původ někde v okolí malé obce Ostružná na severní Moravě. Přibližně kolem roku 1820 zde ochutnali pastevci ovcí pár zralých jeřabin a zjistili, že mají lahodnou sladkokyselou chuť. Dnes je tento druh jeřábu rozšířen v mnoha zemích celého světa. Je totiž velmi odolný a dá se pěstovat i v chladnějších oblastech severu.

Až při podzimní vycházce objevíte jeřáb obsypaný plody, podívejte se, zda se dají jíst. Můžete to zjistit ochutnáním, ale poznáte to i podle listí. Ten původní s trpkými a nahořklými plody má listy celokrajově zoubkované. U sladkoplodého je list u báze hladký a zoubkovaná je jen jeho dolní část. Na přiloženém obrázku sladkoplodého jeřábu je to dobře vidět.

Sladké jeřabiny chutnají nejen ptákům, ale i lidem. Lze z nich vyrábět nejrůznější dobroty jako třeba kompoty a marmelády, vína, sirupy i likéry. Kompot z jeřabin je ideálním doplňkem ke zvěřině nebo svíčkové. Zvláštní a jedinečnou chuť dodají jeřabiny i pečenému masu. Jeřabiny se dají také kandovat, přidávat do moučníků a ze sušených jeřabin se může uvařit i chutný čaj. Z plodů se pálí kořalka (jeřabinka) a vyráběl se z nich i ocet.

V lidovém léčitelství se plody jeřábu používají k regulaci správné funkce střev. Mají močopudné účinky a působí na vylučování písku a drobných močových kamínků. Snižují také hladinu cholesterolu v krvi. Jeřabiny obsahují velké množství vitamínu C (asi tak dvakrát více než citrony), organické kyseliny, karoteny, cukry a třísloviny, pektinové látky a také rutin.

Ten příznivě ovlivňuje propustnost stěn krevních kapilár a napomáhá tak zmenšit možnost tvorby otoků. Má také antioxidační účinky. Z cukrů je přítomen zejména cukerný alkohol sorbitol, sladidlo jemné chuti, vhodné pro diabetiky. Má asi polovinu sladkosti sacharózy, ale bakterie v ústech ho hůře rozkládají a je proto využíván do žvýkaček, které nezpůsobují vznik zubního kazu.

Dnes mají největší zájem o jeřabiny zejména ptáci, ale v minulosti hrály významnou úlohu také v mytologii. V té starogermánské byly zasvěceny bohu hromu Donarovi (nordický Thór). Jeřáb hrál významnou roli také v obřadech keltských druidů: z jeho kůry připravovali černou barvu na svá roucha, oblékaná při náboženských obřadech. Virgulemi z jeřábu byly vyhledávány rudné žíly. Jeřábu byla přičítána ochranná moc proti čarování a blesku. Proti uhranutí byla používána větévka jeřábu zašitá v oblečení a pálením dřeva jeřábu se přivolávali duchové a domácí skřítci. Pálením plodů v kadidelnici se zase dali odehnat zlí duchové. A když se kůlem z dřeva jeřábu propíchla mrtvola, její duch se nemohl zjevovat ve světě lidí a strašit pozůstalé.

Nemáte-li zájem využívat jeřabiny ani v kuchyni, ani k léčení neduhů, ani s nimi nechcete čarovat, natrhejte si je alespoň do vázy pro zkrášlení svého domova. Doneste si domů nádherný kousek přírody, který vám ve dnech nepohody bude připomínat prosluněné podzimní dny.

 

17 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Hans | 19. listopadu 2017 v 22:24 | Reagovat

Vy teda kluci jedete, dobrý, moc dobrý.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama