Hřib kříšť trochu jinak

10. února 2018 v 22:49 | Jiří Patočka |  - - hřib kříšť
Hřib kříšť (Caloboletus calopus (Pers.) Vizzini 2014) je nejedlá houba z čeledi hřibovitých (Boletaceae) (Pilát, 1952), která je řazena do sekce Calopodes a mezi modrající a barevné hřiby. Je to houba rozšířená po celém světě, rostoucí jak pod jehličnany tak listnáči. U nás je poměrně hojná a na tomto blogu o ní nechybí základní informace (http://burle.blog.cz/0909/hrib-krist-boletus-calopus) (http://burle.blog.cz/1207/hrib-krist-aneb-nahoda-preje-pripravenym).

Fruktifikuje od června do října (Beran a Holec, 2012). Ukazuje se však, že tento hřib není houbaři v ČR dostatečně znám. Zaměňují jej s podobnými jedlým i nejedlými druhy, často jej sbírají a snad i konzumují. Přestože hřibovitých hub roste v ČR poměrně mnoho druhů, praktičtí houbaři - a těch je většina - jednotlivé druhy hřibů od sebe moc neodlišují. Na jejich dělení mají jen hrubá kritéria: bílý hřib, pravák, modrák, babka...

Nedostatečná znalost hřibovitých hub však není nedostatkem jen českých houbařů. Podobné problémy s nimi mají i v jiných zemích a nemalé problémy mají dokonce i profesionální mykologové (García et al., 2016).

Ve skupině barevných hřibů jsou známy četné odchylky od "atlasových" exemplářů, které byly vysvětlovány vlivem prostředí, ve kterém houby rostou. Stále se rozvíjející genetická analýza však ukázala, že rozdíly jsou možná větší a nemusí jít vždy jen o nevýznamné odchylky od normálu, ale možná o samostatné druhy (Zhao et al., 2014).

Boletus calopus a jemu blízce příbuzné hřibovité houby ze sekce Calopodes jsou charakterizovány svou hořkou chutí, která je způsobena hlavně O-acetylcyklocalopinem A. Tento unikátní derivát typu δ-laktonu však není jedinou bioaktivní látkou, nalezenou v jeho plodnicích. Dále byl nalezen calopin a jeho O-acetylovaný derivát, několik cyklocalopinů a jejich cukerných derivátů (Hellwig et al., 2002). Strukturálně blízké calopinům jsou seskviterpeny, nazvané boletunony A a B.

O biologických aktivitách těchto látek zatím moc informací neexistuje. Pokud se ale chcete dovědět více než to, že některé jsou hořké a jsou schopné vám pokazit radost ze smaženice, klikněte na http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1041

Literatura
Beran M, Holec J. Přehled hub střední Evropy. Praha: Academia, 2012. 624 stran, s. 774. Boletus calopus. ISBN 978-80-200-2077-2.

García VJE, Barreto DC, Calderín JLL, Castillo JS, Hernández YT, Rodríguez RN, Vergara JIV. Últimas aportaciones al Orden Boletales en las Islas Canarias. Cantarela, 2016; 71: 1-4.

Hellwig V, Dasenbrock J, Gräf C, Kahner L, Schumann S, Steglich W. Calopins and cyclocalopin - bitter principles from Boletus calopus and related mushrooms. Eur J Org Chem. 2002; (17): 2895-2904.

Zhao K, Wu G, Feng B, Yang ZL. Molecular phylogeny of Caloboletus (Boletaceae) and a new species in East Asia. Mycological Progress, 2014; 13(4): 1001.

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 tra Brdy | 11. února 2018 v 12:02 | Reagovat

Opět super. Děkujeme

2 Zdeněk | 11. února 2018 v 19:12 | Reagovat

Dobrý a poučný povídání. Kříště už jsem tady u nás v Českém krasu dlouho nepotkal.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama