Bedla vysoká dělá čest svému jménu

8. června 2018 v 20:06 | Jiří Patočka |  - - vysoká
Bedla vysoká (Macrolepiota procera) nese své druhové jméno zcela právem (latinské přídavné jméno "procera" znamená vysoký). Dorůstá až do výšky 40 centimetrů a je tak mezi našimi houbami nedostižitelnou rekordmankou. Tuto houbu poprvé popsal v roce 1772 italsko-rakouský lékař a přírodovědec Giovanni Antonio Scopoli (1723 - 1788), který ji dal vědecké jméno Agaricus procerus a zařadil ji tak mezi žampiony (Scopoli, 1772), kde byly jeden čas řazeny všechny lupenaté houby. Mezi žampiony vydržela až do roku 1948, kdy ji německý mykolog Rolf Singer (1906 - 1994) přenesl do rodu Macrolepiota a stala se tak bedlou (Singer, 1948).

Původ českého rodového jména "bedla" je velmi nejasný a odborníci na etymologii vedou spory o tom, kde se toto označení v češtině vzalo a jaký mělo význam (Karasová, 2007). Shodují se pouze v tom, že slovo je velmi starobylé a jeho současná podoba byla převzata z polštiny (Presl, 1848). Važme si slova "bedla", protože sahá patrně do praslovanského období či ještě hlouběji do minulosti.

Bedla vysoká roste od července až do října, nejvíce jich je obvykle v září. Najdeme ji většinou ve skupinách v trávě na lesních pasekách, na lesních stráních, na okraji lesů. Pohled na bedly člověka vždy potěší. Vypadají vznešeně a udělají radost jak v lese, tak v kuchyni. Výtečné jsou zejména klobouky obalované jako řízek a smažené na oleji. Ty ještě zavinuté se dají ledasčím naplnit a upéct. Pro rychlou přípravu je vhodná bedla na kmíně. K její přípravě stačí kromě kmínu jen ještě trocha sádla a sůl. Dobrou chuť.

Literatura
Karasová K. České názvy hub z etymologického a slovotvorného hlediska. Diplomová práce. UK Praha, 2007, 156 s.

Presl JS. Počátkové rostlinosloví. Praha: Novočeská bibliothéka, vydávaná nákladem Českého musea, 1848.

Scopoli JA. Flora carniolica. 2 (2 ed.). Vienna: K.P. Krause. 1772, s. 441.

Singer R. New and interesting species of Basidiomycetes. II. Papers of the Michigan Academy of Sciences. 1948; 32: 103-150.

 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lojza Hlinsko | 8. června 2018 v 22:44 | Reagovat

Bedlu je možno sušit a pak rozmělnit v prášek. A ten používat na mnoho způsobů. On je totiž převelice aromatický.

2 Marie | 9. června 2018 v 16:47 | Reagovat

Pěkný a poučný.

3 Václav | 15. června 2018 v 23:18 | Reagovat

Zdravím, jsme na houbách v Itálii,  Brusson, a je to mazec. Více příště.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama