Opeňka měnlivá je pro kuchyni jedna z nejchutnějších hub. Je ale také hodně nebezpečná. A to je důvodem proč jí nesbírají mykologové ani zdatní houbaři.Více vlevo v rubrice opeňka měnlivá...

25. září 2018 v 11:25 |  Opeňka měnlivá
Představte si pořadí deseti nejchutnějších hub. Na které místo by jste přiřadili opeňku měnlivou? Odpověď pište pod tento článek do komentářů...

V poslední době na ní nemám štěstí. Že by z lesů vymizela? Měl jsem na ní svá místa, pařezy, padlé kmeny. Nikde ale po ní již delší dobu není památky. Určitě to souvisí s nedostatkem vláhy. Je sucho. Dřevo je vyprahlé, vysušené. Podobné je to i u hlívy ústřičné a dalších dřevokazných hub. Ona dokože na jednom dřevě růst i po několik let. V těchto dnech se ale podařilo. Jak jsem jí zřel, tak srdéčko poskočilo a ústa začala blaženě slintat. Na talíři je to velký, převeliký delikates. Houby pod pěkný kousek hovězího masa, ta omáčka nemá konkurenci, tedy až na májovky, muchomůrky růžovky a k tomu knedlík, ale i rýže, těstovina. Dobrou chuť. Také jí sbíráte a následně debužírujete, Taková úžasná krmě se nedá v žádném supermarketu, hypermarketu koupit. To si jeden musí zasloužit. Najít a následně připravit...

Bohužel opeňka měnlivá se může stát záměnou s čepičatkou jehličnanovou i smrtelnou. To je důvodem proč i mnozí profesionální mykologové opeňku nesbírají. O znalých houbařích ani nemluvě!!!

Na její sběr mám pravidlo prohlédnout si každou plodnici samostatně. A důvod? Je prokázáno, že čepičatka jehličnanová dokáže růst na jednom pařezu, padlém kmenu, společně s opeňkou měnlivou.

Podeberu plodnice a utrhu celý trs. Potom stačí dobře prohlédnout jednu houbu, letmo celý chuchvalec a je vystaráno. Ale i tak to není jednoduché. Zde platí to staré vojenské pravidlo - prověřovat, prověřovat, prověřovat!!!

Dalším pravidlem je znát dokonale znaky čepičatky jehličnanové. V čem se mezi sebou liší i v té nejmenší maličkosti?



 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Martin | 26. září 2018 v 16:57 | Reagovat

Jednoznačně masák a hřib smrkový!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama