Znáte liči?

5. ledna 2020 v 20:00 | Jiří Patočka |  Jiří Patočka
Liči je exotické ovoce, které se již několik let objevuje v předvánoční nabídce našich obchodů. Předpokládám, že většina lidí neodolala jeho zvláštnímu vzhledu, ovoce si koupila a ochutnala. Těm, kteří se o liči chtějí dovědět víc, je určen tento článek.

Liči je plodem stálezeleného stromu původem z Číny, jehož latinský název je Litchi chinensis a který je znám v češtině pod nepříliš lahodně znějícím názvem dvouslivák lahodný. Je to majestátní strom, dorůstající 15-20 m, který se dožívá i více 200 let. Dnes se liči pěstuje v mnoha zemích subtropického pásma. V celé jihovýchodní Asii, v Indii, na Srí Lance, ale také v jižní Africe, na Madagaskaru, v Brazílii, na Floridě či Havaji. Daří se mu zejména v naplavené půdě podél řek. Umělé vysázené stromy se pro snazší sběr ovoce udržují řezem na výšce okolo 6-10 m. Je známo velké množství kultivarů.

Aby strom kvetl a plodil, vyžaduje hodně slunce. Má kožovité listy, které jsou v mládí načervenalé, později tmavě zelené na svrchní a šedozelené na spodní straně. Květy jsou samosprašné, nahloučené ve velkých květenstvích zelenobílé až nažloutlé barvy. Stromy kvetou a rodí na konci větviček, které se při sklizni odlamují. Plodem jsou peckovice jahodově červené, narůžovělé nebo oranžové, visící na větvích v nápadných shlucích. U jednotlivých kultivarů jsou plody oválného, kulatého nebo srdčitého tvaru o velikostí 3-4 cm. Uvnitř plodů je lesklé, tvrdé a nepoživatelné semeno velikosti fazole, které je obaleno bílým, narůžovělým nebo namodralým sladkým, voňavým a šťavnatým míškem. Tato dužnatá vrstva se dá od semene snadno oddělit a je důvodem, proč se liči pěstuje. Bělavá až Dužina je jemně nažloutlá, podobná hroznovému vínu a je mimořádně šťavnatá a sladká, s jemným aroma. Ovoce zraje od července do října. Slupka ovoce (epikarp) je tenká, pevná a má bradavičnatý povrch. Ze zralého plodu se dá lehce sloupnout.

Plody liči mají vynikající, sladkou a osvěžující chuť a jemnou vůni. Lze je jíst syrové, lze je také kompotovat, kandovat a dokonce i sušit. Lahodnou pochoutkou jsou však zejména syrové, samotné nebo v nejrůznějších salátech, nápojích a exotických pokrmech. Plody obsahují více vitamínu C než citrusy, ale jsou i zdrojem riboflavinu, niacinu a další vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších zdraví prospěšných látek. Ceněné jsou zejména flavanoly pro svůj příznivý účinek na lidské zdraví. Zpomalují stárnutí a podporují kognitivní funkce.

Kdyby vás po přečtení článku popadla touha liči ochutnat nebo si z něj připravit nějakou dobrotu, vězte, že v tuhle dobu je stále ještě v našich obchodech k dostání. Celoročně je navíc dostupné jako kompot v plechovce. Abych dostál své profesi toxikologa, rád bych poznamenal a trochu vás vyděsil, že liči obsahuje jedovatou aminokyselinu zvanou hypoglycin A. Je to tatáž látka, která je zodpovědná za občasná záhadná úmrtí lidí, kteří na Jamajce zkonzumovali národní pokrm "ackee and saltfish", který se připravuje z plodu jedovatého stromu Blighia sapida (http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=824). Hypoglyciny A a B snižují hladinu cukru v krvi a jsou schopny vyvolat hypoglykemický šok, stejně jako velká dávka uměle podaného inzulinu. Raději proto nejezte liči, pokud jste hladoví. Vaši tak již nízkou hladinu cukru v krvi, pojídání liči ještě sníží. V denním i odborném tisku se příliš často objevují znepokojivé zprávy o tom, že v Indii dochází k úmrtí velkého počtu dětí, které snědly na lačno větší množství liči.






 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Marie Štěpánková | 7. ledna 2020 v 15:05 | Reagovat

Zajímavé čtení. Nezbývá než ochutnat. Až pojedu do města tak si koupím. Jsem zvědavá jak bude chutnat.

2 JF | 9. ledna 2020 v 17:27 | Reagovat

Nemusím mít všechno. Takže jsem si dnes z Drážďan přivezl originál Havajské ananasy v konzervě. U nás takto kvalitní neseženete.

3 Stano Hr | 28. ledna 2020 v 15:27 | Reagovat

Ovoce z konzervy. Tak z toho bych měl smrt. Není nad čerstvé poživatiny.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama